Článek
Děti a v podstatě i mnoho dospělých lze rozdělit na dvě skupiny – jedni žemlovku milují a druzí tu divnou oslazenou housku prostě nesnědí. Pevně věříme, že se řadíte do první skupiny a tenhle kulinářský zážitek si nenecháte ujít! Žemlovka je totiž velmi jednoduchá, a přitom chuťově neporazitelná. A tvarohovou žemlovku nemusíte podávat nutně jen jako hlavní jídlo, skvěle se hodí i jako sladká tečka!
Postup
01.
Do mísy dejte tvaroh, povolené máslo, cukr, citronovou kůru, mandle, rozinky a vajíčko. Vše smíchejte metličkou dohromady do krémové konzistence.
02.
Do jiné misky nalijte mléko, přidejte 2 lžíce rozpuštěného studeného másla, žloutky a cukr a vše důkladně rozmíchejte. Plátky housek postupně namáčejte do mléka a nechte je pořádně nasáknout.
Tip: Housky nahraďte jednou vekou.
03.
Zapékací misku nebo pekáček vymažte kouskem másla a postupně naskládejte plátky veky a po lžíci tvarohovou směs. Důležité je, aby veka tvořila horní vrstvu, kterou pokapejte rozpuštěným máslem a žemlovka může do trouby. Pečte při 175 °C asi 45 minut, dokud veka nezezlátne a tvaroh nezhoustne. Asi 10 minut před vyndáním z trouby žemlovku zlehka pocukrujte a vložte zpět. Cukr na povrchu lehce zkaramelizuje, žemlovka bude křupavější a získá i hezčí barvu. Při podávání ji potom znovu důkladně posypte moučkovým cukrem.