Článek
Postup
01.
Středně velká jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva.
Tip: Máte velkou úrodu jablek? Udělejte povidla, křížaly, kompoty, čatní a přesnídávky.
02.
Vejce prošlehejte s mlékem, vlijte k mouce a těsto krátce rozmíchejte metličkou. Dbejte, aby se do těsta zapracovala i mouka ze dna mísy, jinak ale nemusíte šlehat nijak dlouho a pečlivě. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte i nastrouhaná jablka.
03.
Větší těžší pánev lehce potřete olejem a rozehřejte na vyšší, ne však nejvyšší stupeň (na elektrickém sporáku stupeň 7–8 z 10). Pomocí menší naběračky na pánev lijte těsto a zvolna smažte, až se okraje lívanců začnou zlehka vybarvovat, potrvá to asi 2–3 minuty. Poté je opatrně obraťte a osmažte z druhé strany. Takhle zpracujte všechno těsto, pánev podle potřeby potřete dalším olejem.
Tip: Ke smažení lívanců ráda používám přepuštěné máslo, dodá jim ještě lepší chuť.
04.
Podávejte podle svých zvyklostí: já mám ráda lívance horké, s kouskem studeného másla a špetkou skořicového cukru. Přidat ale můžete i noček z mascarpone nebo husté zakysané smetany, med, javorový sirup a hrst nasekaných ořechů.
Máte jablka a starou vánočku či mazanec a málo kuchařského nadšení? Upečte si rychlou jablečnou buchtu z vánočky na způsob žemlovky. Jestli ale naopak toužíte po něčem luxusním, pak si udělejte jablečné řezy flúdn s rozinkami.