Článek
Považujete buchtičky s vanilkovým krémem a se šodó za jeden a ten samý recept? Není tomu tak. Vanilkový, jak už název napovídá, by měl obsahovat vanilkový lusk a třeba také trochu rumu. Šodó se však zásadně připravuje z bílého vína. Tentokrát se ale zaměříme na vanilkovou variantu.
Postup
01.
Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravte kvásek. Ostatní suroviny smíchejte, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.
02.
Těsto poprašte moukou a nechte přibližně 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvořte kuličky, které klaďte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku a pečte dozlatova při 180-200 °C asi 30-45 minut.
TIP: Upečené buchtičky pomažte teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.
03.
Když se buchtičky pečou, připravte krém. Na mírném plamenu zahřejte smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmíchejte žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidejte rum a nechte vyvařit. Rumu samozřejmě můžete dát víc, záleží na vaší chuti.
04.
Dukátové buchtičky servírujte s krémem a můžete přidat ještě čerstvé ovoce a mátu.