Článek
Nejčastější důvody, proč se lidé vyhýbají luštěninám, jsou tři: nadýmají, dlouho se připravují a nechutnají. Nadýmání můžete zmírnit správnou úpravou: luštěniny dopředu namočte a dobře uvařte, do vody můžete přidat bylinky, které zmírňují nadýmání. Dobu přípravy výrazně zkrátíte, když použijete tlakový hrnec: uvařte jich vždy rovnou víc a odložte do lednice. Trocha uvařených luštěnin obohatí polévky i saláty a rychlé luštěninové kari nebo fazolová pomazánka budou otázkou čtvrt hodiny.
A čím častěji budete luštěniny zařazovat do jídelníčku, tím lépe si s nimi váš trávicí trakt poradí a nadýmání bude minulostí. A že vám nechutnají? Tak zkuste tenhle recept: krémové a výrazně ochucené bílé fazole jsou tak osvěžující! Jak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly?
Postup
01.
Malé bílé fazole namočte alespoň na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (nemusíte je vážit, budete potřebovat asi hrnek suchých fazolí). Poté vodu slijte, luštěniny propláchněte a v čerstvé vodě přiveďte k varu. Zmírněte plamen a posbírejte pěnu. Přidejte bobkový list (zmírňuje nadýmání) a pod částečně odklopenou pokličkou uvařte doměkka: předem namočeným fazolím by mělo stačit asi 45 minut.
Tip: Dobu varu zkrátíte až na polovinu, když fazole uvaříte v tlakovém hrnci: přiveďte je k varu, posbírejte pěnu, přidejte bobkový list a poté přiklopte.
02.
Zatímco se fazole vaří, připravte si zálivku. Do mixéru vložte všechny ingredience kromě cibule a bylinek a krátce je prošlehejte: vznikne hustá a krémová, výrazná, až téměř přesolená zálivka podobná majonéze. Nebojte se ale, chuť se ve fazolích hezky rozprostře a zjemní. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, bylinky nasekejte najemno.
03.
Uvařené fazole sceďte a ještě teplé promíchejte se zálivkou. Vmíchejte i cibuli a bylinky, ochutnejte a případně dosolte. Nechte uležet v pokojové teplotě asi hodinu, znovu promíchejte a poté podávejte.
Tip: Pokud chcete salát svěžejší, přidejte k němu pár nakrájených koktejlových rajčat.
Z luštěnin je nejméně nadýmavá (a nejrychleji uvařená) červená čočka, můžete ji nabídnout i dětem. Polévka z červené čočky je klasika, víte ale, že z ní připravíte výborné ragú z červené čočky k těstovinám nebo pomazánku z červené čočky?