Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Když se venku ochladí a svatý Martin přiváží zimu na bílém koni, je ideální čas na poctivý kaldoun. Tahle hustá polévka z vývaru, doplněná játrovými knedlíčky, širokými nudlemi a zeleninou, zahřeje i tu největší „zmrzlinu“.

30 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 500 g husího masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky pepře červného celého
  • 2 l vody
  • 1,5 lžičky soli
Játrové knedlíčky
  • 150 g husích jater
  • 1 ks vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce hladké mouky na obalování
Na dokončení
  • 1 ks brambor
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g širokých nudlí
  • 4 lžíce hladkolisté petržele
Článek

Kaldoun, typická slavnostní polévka, má kořeny v kuchyních našich prababiček. Vařil se především při příležitostech, jako je svátek svatého Martina, kdy se podával s husím masem a domácími knedlíčky. Kromě tradičních játrových knedlíčků můžete polévku oživit kouskem čerstvé zeleniny přidané na závěr – zachová si barvu, chuť i křupavost.

Postup

01.

Do hrnce vložte husí maso, ideálně krky a křídla, přidejte překrojenou oloupanou cibuli, oloupané stroužky česneku, bobkové listy, nové koření a pepř. Zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen a nechte vývar pomalu vařit přibližně 2 hodiny, dokud nezíská intenzivní chuť.

02.

Mezitím rozmixujte játra, přidejte vejce, prolisovaný česnek, strouhanku, majoránku, sůl a pepř. Ze směsi tvořte malé kuličky a obalte je v hladké mouce. Knedlíčky vařte v osolené vodě asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je odložte stranou.

03.

Hotový vývar přeceďte, maso oberte z kostí a nakrájejte na menší kousky. Do čistého vývaru přidejte nakrájenou bramboru a vařte zhruba 10 minut, dokud nezměkne. Nakrájenou mrkev, petržel a celer přidejte až v posledních 5 minutách vaření, aby zelenina zůstala křupavá a uchovala si barvu. Poté přidejte smetanu, obrané maso, uvařené široké nudle a játrové knedlíčky. Polévku podávejte s čerstvou petrželkou na ozdobu.

Načítám