Článek
Kaldoun, typická slavnostní polévka, má kořeny v kuchyních našich prababiček. Vařil se především při příležitostech, jako je svátek svatého Martina, kdy se podával s husím masem a domácími knedlíčky. Kromě tradičních játrových knedlíčků můžete polévku oživit kouskem čerstvé zeleniny přidané na závěr – zachová si barvu, chuť i křupavost.
Postup
01.
Do hrnce vložte husí maso, ideálně krky a křídla, přidejte překrojenou oloupanou cibuli, oloupané stroužky česneku, bobkové listy, nové koření a pepř. Zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen a nechte vývar pomalu vařit přibližně 2 hodiny, dokud nezíská intenzivní chuť.
02.
Mezitím rozmixujte játra, přidejte vejce, prolisovaný česnek, strouhanku, majoránku, sůl a pepř. Ze směsi tvořte malé kuličky a obalte je v hladké mouce. Knedlíčky vařte v osolené vodě asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je odložte stranou.
03.
Hotový vývar přeceďte, maso oberte z kostí a nakrájejte na menší kousky. Do čistého vývaru přidejte nakrájenou bramboru a vařte zhruba 10 minut, dokud nezměkne. Nakrájenou mrkev, petržel a celer přidejte až v posledních 5 minutách vaření, aby zelenina zůstala křupavá a uchovala si barvu. Poté přidejte smetanu, obrané maso, uvařené široké nudle a játrové knedlíčky. Polévku podávejte s čerstvou petrželkou na ozdobu.