Článek
Dlouho jsem hledala opravdu jednoduchý recept na univerzální těsto, které můžu připravit hned v různých alternativách a obměnách. Díky své tchyni jsem dostala tip na toto lžícové těsto, které jsem si doslova zamilovala, a věřím, že se vám recept bude hodit nejen teď v létě, kdy o ovoce rozhodně není nouze. Použít se dá jak opravdu jakékoli čerstvé sezonní ovoce, tak i to mražené.
01.
Začněte tím, že smícháte nejprve sypké suroviny (mouka, cukr, jedlá soda) a poté přidáte vejce, olej a ocet. Směs dobře promíchejte.
02.
Vzniklé těsto vlijte do formy (ideální je hranatá forma o velikosti 20 × 20cm nebo kulatá s průměrem 22 až 24 cm). Použijte pečicí papír, formu můžete i vymazat či vysypat.
03.
Následně na koláč přidejte dle chuti pár lžic tvarohu (ten můžete i vynechat), posypejte nejprve libovolným ovocem a poté přidejte drobenku (tu můžete i vynechat). Víte, jak udělat nejlepší drobenku na koláč?
04.
Koláč nebo buchtu dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 25 až 30 minut (doporučuji zkontrolovat špejlí, zda je těsto již po 25 minutách upečené).
05.
Moučník nechte vychladnout, poté nakrájejte, případně pocukrujte a servírujte.
Koláče jsou ten nejpopulárnější pokrm sladké kuchyně. Domácí koláče se hodí na snídani, svačinu, k odpolední kávě nebo pro nečekanou návštěvu. Ať už zvolíme koláče kynuté, nekynuté na plech, nebo s tvarohem a drobenkou, nemůžeme šlápnout vedle.