Hlavní obsah
3,5
(49)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Léto je štědré na ovoce a ať už chcete udělat skvělý koláč, nebo buchtu z jahod, třešní či meruněk, toto jednoduché těsto, kdy jako odměrka vám postačí lžíce, si zamilujete.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Na lžícové těsto
  • 6 lžic hladké mouky
  • 4 lžíce cukru
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1/2 lžíce jedlé sody
Náplň
  • 2 hrsti čerstvého ovoce
  • 6 lžic tvarohu
  • 1 hrst drobenky
Článek

Dlouho jsem hledala opravdu jednoduchý recept na univerzální těsto, které můžu připravit hned v různých alternativách a obměnách. Díky své tchyni jsem dostala tip na toto lžícové těsto, které jsem si doslova zamilovala, a věřím, že se vám recept bude hodit nejen teď v létě, kdy o ovoce rozhodně není nouze. Použít se dá jak opravdu jakékoli čerstvé sezonní ovoce, tak i to mražené.

01.

Začněte tím, že smícháte nejprve sypké suroviny (mouka, cukr, jedlá soda) a poté přidáte vejce, olej a ocet. Směs dobře promíchejte.

02.

Vzniklé těsto vlijte do formy (ideální je hranatá forma o velikosti 20 × 20cm nebo kulatá s průměrem 22 až 24 cm). Použijte pečicí papír, formu můžete i vymazat či vysypat.

03.

Následně na koláč přidejte dle chuti pár lžic tvarohu (ten můžete i vynechat), posypejte nejprve libovolným ovocem a poté přidejte drobenku (tu můžete i vynechat). Víte, jak udělat nejlepší drobenku na koláč?

04.

Koláč nebo buchtu dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 25 až 30 minut (doporučuji zkontrolovat špejlí, zda je těsto již po 25 minutách upečené).

05.

Moučník nechte vychladnout, poté nakrájejte, případně pocukrujte a servírujte.

Koláče jsou ten nejpopulárnější pokrm sladké kuchyně. Domácí koláče se hodí na snídani, svačinu, k odpolední kávě nebo pro nečekanou návštěvu. Ať už zvolíme koláče kynuté, nekynuté na plech, nebo s tvarohem a drobenkou, nemůžeme šlápnout vedle.

Načítám