Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pamatujete si na rodinné recepty, jež voněly po celé kuchyni a na které se pomalu zapomíná? Hovězí ptáčky jsou přesně takovým pokladem. Šťavnaté maso, uzenina, vajíčko, okurka a pořádná omáčka k tomu – přesně tak, jak to dělaly naše babičky.

25 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g hovězího masa
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 ks párku
  • 40 dkg špeku
  • 2 ks vajec natvrdo
  • 4 ks nakládaných okurek
  • 1 ks cibule
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli a pepře
Článek

Pokud chcete zkusit něco trochu jiného, můžete ptáčky naplnit třeba sýrem a špenátem, nebo zkusit kombinaci s paprikou a sušenými rajčaty. Kdo má rád pikantnější jídla, může místo klasického párku do ptáčku zavinout maďarskou klobásu.

Postup

01.

Plátky hovězího masa lehce naklepejte mezi dvěma potravinovými fóliemi, aby byly tenké a rovnoměrné. Každý plátek potřete lžičkou plnotučné hořčice, osolte a opepřete. Na každý plátek položte půl nožičky párku, půlku uvařeného vejce, klínek špeku a nakládanou okurku. Maso pevně zarolujte do závitku a zajistěte párátky nebo kuchyňským provázkem, aby se ptáčky během vaření nerozvinuly.

02.

V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte sádlo. Ptáčky opečte ze všech stran, aby se maso zatáhlo a získalo zlatavou barvu. Vyjměte je z hrnce a do výpeku přidejte najemno nakrájenou cibuli. Restujte ji dozlatova, pak zasypte hladkou moukou a krátce orestujte, aby vznikla světle hnědá jíška.

03.

K cibulovému základu postupně přilévejte hovězí vývar, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Do omáčky vložte opečené ptáčky, přiklopte pokličkou a na mírném ohni je duste přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.

04.

Po uvaření ptáčky opatrně vyjměte z omáčky. Pokud je příliš řídká, můžete ji ještě krátce povařit, aby se zredukovala a zhoustla. Na závěr případně dochuťte solí, pepřem a pro jemnější chuť můžete přidat kousek másla nebo lžičku dijonské hořčice.

05.

Ptáčky servírujte s rýží, kterou ozdobíte čerstvou petrželkou. Výborné jsou ale i s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie20 574,82 kJ
Bílkoviny158 g
Tuky455,65 g
Sacharidy32,39 g
Sůl17,95 g
SAFA199,21 g
Vláknina4,86 g
Cukry10,94 g

Načítám