Článek
Pokud chcete zkusit něco trochu jiného, můžete ptáčky naplnit třeba sýrem a špenátem, nebo zkusit kombinaci s paprikou a sušenými rajčaty. Kdo má rád pikantnější jídla, může místo klasického párku do ptáčku zavinout maďarskou klobásu.
Postup
01.
Plátky hovězího masa lehce naklepejte mezi dvěma potravinovými fóliemi, aby byly tenké a rovnoměrné. Každý plátek potřete lžičkou plnotučné hořčice, osolte a opepřete. Na každý plátek položte půl nožičky párku, půlku uvařeného vejce, klínek špeku a nakládanou okurku. Maso pevně zarolujte do závitku a zajistěte párátky nebo kuchyňským provázkem, aby se ptáčky během vaření nerozvinuly.
02.
V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte sádlo. Ptáčky opečte ze všech stran, aby se maso zatáhlo a získalo zlatavou barvu. Vyjměte je z hrnce a do výpeku přidejte najemno nakrájenou cibuli. Restujte ji dozlatova, pak zasypte hladkou moukou a krátce orestujte, aby vznikla světle hnědá jíška.
03.
K cibulovému základu postupně přilévejte hovězí vývar, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Do omáčky vložte opečené ptáčky, přiklopte pokličkou a na mírném ohni je duste přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
04.
Po uvaření ptáčky opatrně vyjměte z omáčky. Pokud je příliš řídká, můžete ji ještě krátce povařit, aby se zredukovala a zhoustla. Na závěr případně dochuťte solí, pepřem a pro jemnější chuť můžete přidat kousek másla nebo lžičku dijonské hořčice.
05.
Ptáčky servírujte s rýží, kterou ozdobíte čerstvou petrželkou. Výborné jsou ale i s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.