Článek
Postup
01.
Mouku, cukr a prášek do pečiva smíchejte dohromady a všechna vajíčka rozdělte na žloutky a bílky.
02.
Bílky vložte do misky na šlehání, přidejte 3 lžíce studené vody a špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Díky vodě a soli krásně drží.Když je sníh vyšlehaný, postupně střídavě přidávejte žloutky a prosátou směs s moukou a celou dobu stále dál šlehejte. Vznikne tak lehké tekuté těsto.
03.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů). Plech vystelte pečicím papírem, těsto na něj vylijte a rovnoměrně rozprostřete. Pak jej vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 8–10 minut.
04.
Ještě horkou roládu opatrně srolujte a nechte vychladnout. Pokud se bojíte, že by pak nešla z pečicího papíru sundat, vězte, že to určitě nebude problém. Pro jistotu ji ale ještě můžete přikrýt vlhkou utěrkou.
05.
Vlažnou ji pak rozmotejte, potřete dostatečnou vrstvou marmelády a opatrně srolujte zpátky. Při tomto rolování už samozřejně opatrně odlupujte i pečicí papír. A je hotovo!
Tip
Při servírování roládu dozdobte libovolným ovocem (hrozny, kiwi, mandarinky, jahody…) a šlehačkou. Dobrou chuť!
A jakou roládu děláte doma vy?