Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Recept s názvem belgický dort nám dorazil od Jany Burešové a název prý má jasný původ: Jana totiž žije v Belgii!

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 240 g piškotů
    1
    3
  • 15 dkg cukru krupice
  • 250 g másla
    7
  • 1 ks žloutků
    3
  • 2 dl studené vody
  • 100 g kakaa
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Kakao rozmíchejte v asi 2 dl studené vody a za občasného míchání nechte odležet nejlépe přes noc. Pokud používáte hodně kvalitní kakao, může být vody o něco víc.

02.

Ve velké míse utřete jeden žloutek s 250 g másla nebo rostlinného tuku na pečení (záleží, co máte radši) a 15 dkg cukru, až bude hmota krásně hladká.

03.

Pak utřené máslo důkladně smíchejte s namočeným kakaem a nakonec přisypte i dětské piškoty, které se vším rovnoměrně promíchejte.

04.

Dortovou či jakoukoli jinou formu (klidně i mističky) vystelte potravinářskou fólií, naplňte piškotovým „těstem“ a důkladně zamačkejte. Pak formu přikryjte fólií i z vrchu, aby dort neoschl, a nechte alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout v lednici.

05.

Nakonec dort dozdobte šlehačkou či ovocem podle chuti a fantazie.

Související témata:

Načítám