Hlavní obsah
3,6
(10)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Představujeme poklady rodinných kuchařek, na které se vám vážou jen ty nejmilejší vzpomínky. A právě takové jsou jahodové obláčky naší čtenářky Barbory Řepové z Černošic.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Obláčky
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 ks vejce
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 500 g čerstvých jahod
  • 180 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu
  • 1 lžíce máty
Článek

Postup

01.

Tvarohy smíchejte, prosejte k nim mouku se špetkou soli a dobře promíchejte. Do směsi zašlehejte vajíčka.

Foto: Jakub Jurdič

Z tvarohu, mouky, vajíček a špetky soli vypracujte hladké těstoFoto: Jakub Jurdič

02.

Pomocí dvou lžic tvarujte nočky (nepravidelnost zde není na škodu), které vařte asi 5 minut v silně vroucí osolené vodě. Lžíce si namáčejte přímo do vody v hrnci, aby se na ně těsto nelepilo.

Foto: Jakub Jurdič

Nočky vykrajujte pomocí dvou lžic, které vždy nejdřív namočte do vroucí vody – těsto se vám tak na ně nebude lepitFoto: Jakub Jurdič

03.

Na hotové nočky dejte kousíček másla, pocukrujte je a rozdělte přes ně jahody a ušlehanou šlehačku.

Foto: Jakub Jurdič

K obláčkům neodmyslitelně patří i čerstvě ušlehaná smetanaFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Na hotové nočky dejte rozpustit kousíček máslaFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ovoce můžete i rozmixovat, lehce povařit nebo použít kompotFoto: Jakub Jurdič

Tip

Barbora na každou porci přidává ještě čerstvou mátu, protože ji v kombinaci s jahodami miluje.

Pokud máte rádi sladké dezerty z tvarohu, upečte si tyhle trojbarevné řezy nebo pošimrejte chuťové buňky koláčem s malinami.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie11 409,22 kJ
Bílkoviny127,41 g
Tuky137,93 g
Sacharidy241,46 g
Sůl2,19 g
SAFA85,03 g
Vláknina16,9 g
Cukry91,5 g
Související témata:

Načítám