Hlavní obsah
3,5
(8)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Játra na roštu - možná trochu pozapomenutá minutka z let minulých. Pojďte si tento výborný recept připomenout. Použít můžete domácí gril nebo klasickou pánev. Tradičně se podávají s pečenými bramborami nebo s hranolkami a domácí tatarkou.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na játra
  • 500 g vepřových jater
  • 1 lžička ghí
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na tatarskou omáčku
  • 2 žloutky
  • 250 ml oleje
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1/2 šalotky
  • 1/2 kyselé okurky
K podávání
  • 500 g brambor
  • 2 lžíce ghí
  • 1 špetka soli
  • 1 cibule
Článek

Postup

01.

Brambory dejte vařit do osolené vody. Vařte je do poloměkka, pak je slijte a nechte zchladnout.

02.

Vepřová játra očistěte od blan a nakrájejte na plátky. Přes potravinovou fólii (aby se neporušila) je jemně naklepejte.

03.

Pokud použijete domácí gril, stačí ho rozpálený potřít troškou másla. Pak játra z obou stran krátce opečte (asi minutu z každé strany). Na grilu opečte také cibuli.

Pokud použijete pánev, játra obalte v hladké mouce a smažte je z obou stran ve vrstvě přepuštěného másla (ghí). Opečená játra teprve pak osolte a opepřete.

04.

Domácí tatarskou omáčku připravte jednoduše: vaječné žloutky v pokojové teplotě rychle ruční metlou šlehejte se solí a citronovou šťávou. Pak po kapkách (následně tenkým pramínkem) začněte přidávat za stálého šlehání olej.

05.

Předvařené brambory nakrájejte a opečte je ná pánvi dozlatova ve vrstvě přepuštěného másla. Hotové je osolte a podávejte s játry, opečenou cibulí a domácí tatarskou omáčkou.

Načítám