Hlavní obsah
5,0
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jemná máslová bulka, šťavnaté maso, něco zeleniny a navrch křupavá slanina. Až pevně stisknete dokonalý domácí hamburger a zakousnete se do všech těch báječných vrstev, nezbude než přivřít oči a říct mmm...

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Domácí bulky
  • 330 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 30 g másla
Na potření a posypání
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce sezamu
Masové placky
  • 900 g hovězího mletého masa
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
K dokončení
  • 5 plátků slaniny
  • 1 hlávka listového salátu
  • 5 ks kyselých okurek
  • 1 ks červené cibule
Podle chuti
  • 5 lžic kečupu
  • 5 lžic majonézy
  • 5 plátků čedaru
Článek

Postup

01.

Na domácí bulky zahřejte mléko na teplotu těla. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek, postačí mu 10–15 minut. Máslo nakrájejte na menší kostičky a nechte ho chvíli povolit. Do mísy robota prosejte mouku, přidejte vejce a ke straně nasypejte i sůl. Pak přilijte vzešlý kvásek a začněte zadělávat těsto. Až se suroviny spojí, postupně vhazujte povolené kostičky másla, další vždy až poté, co se předchozí zapracuje do těsta. Těsto hněťte alespoň 10 minut, poté z něj vytvarujte kouli, lehce ji posypejte moukou a nechte v teple kynout asi 45–50 minut.

02.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, propracujte ho a rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Z každého umotejte houstičku: kus těsta rozplácněte dlaní na placku, okraj postupně vytahujte a přehýbejte do středu. Poté bulku obraťte spojem dolů a pohybem dlaní proti sobě ji hezky uhlaďte a urovnejte. Každou ještě mírně zploštěte a položte na plech na papír na pečení. Mezi bulkami nechte dostatečně velké rozestupy, výrazně nabydou. Přikryjte volně utěrkou a nechte ještě asi 20 minut znovu nakynout.

03.

Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté bulky potřete vajíčkem rozkvedlaným s trochou vody a posypejte sezamovým semínkem. Pečte v předehřáté troubě 15–18 minut dozlatova. Upečené houstičky přeložte na mřížku, aby zespodu větraly, a volně přes ně přehoďte utěrku. Díky tomuto triku se lehce zapaří a budou krásně měkké.

04.

Dobré hovězí maso na burger nepotřebuje žádné zvláštní ochucení: zlehka ho propracujte a utvořte placičky vysoké asi 1,5 cm a kousek větší, než je průměr housky: při opékání se stáhnou. Uprostřed ještě udělejte palcem prohlubeň.

05.

Rozpalte pánev na vyšší teplotu a nasucho na ní opečte plátky slaniny dokřupava. Přeložte je na chvíli bokem a do uvolněné pánve dejte péct připravené masové placky. Těsně předtím, než je na pánev vložíte, je ještě osolte a opepřete z obou stran (a případně dolijte do pánve trochu tuku). Burgery na pánvi dělejte podle toho, jak moc propečené je máte rádi: na stupeň medium postačí přibližně 3 minuty z každé strany.

Tip: Máte rádi hamburgery se sýrem? Plátek sýra položte na maso hned poté, co ho vyndáte z pánve.

06.

Rozřízněte bulky a velmi krátce je opečte pod grilem řeznou stranou nahoru. Opečené housky potřete oblíbenou omáčkou: tradičně se používá kečup a majonéza (sáhnout můžete i po ochucených) nebo domácí tatarka. Přidejte listy křupavého salátu, maso, opečenou slaninu, plátky kyselé okurky a pár koleček červené cibule.

Tip: Chybí vám v sestavě rajče? V sezoně si klidně plátek přidejte. V zimním období se jim ale snažím vyhýbat a jejich svěží šťavnatost nahrazuji rychle naloženou červenou cibulí. Zkuste to!

Do výšky vyskládaný lákavý hamburger je impozantní sám o sobě, když ho ale chcete servírovat se vší parádou, neobejdete se bez porce křupavých hranolků. Mrkněte se na recept a tipy, jak udělat nejlepší hranolky bez smažení v troubě.

Načítám