Článek
Postup
01.
Oloupanou mrkev a řapíky celeru nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem, do kterého se vám vejdou všechny části králíka, rozpalte olej. Králíka rozdělte na porce, osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda.
02.
Králíka na chvíli vyjměte a do uvolněné pánve vsypejte zeleninu. Také ji osolte a opékejte asi 5 minut, až změkne a rozvoní se. Přidejte prolisovaný česnek, tymián a rajčatový protlak a ještě minutku opékejte. Přilejte víno a za stálého míchání ho nechte téměř odpařit.
03.
Do hrnce vraťte maso a podlijte ho vývarem tak, aby bylo ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste podle velikosti a stáří králíka asi 60-75 minut, až bude maso zcela měkké.
04.
Porce masa dejte na chvíli bokem a dokončete omáčku. Zesilte plamen a nechte ji zredukovat zhruba na polovinu. Mezitím oberte maso a pomocí dvou vidliček ho natrhejte na silnější vlákna. Maso přidejte do omáčky, stáhněte plamen, přidejte smetanu a hořčici a už jenom krátce společně prohřejte.
05.
Tohle jídlo se nejčastěji servíruje se širokými nudlemi pappardelle. Uvařte je podle návodu na obalu, sceďte a trochu vody z těstovin si nechte na případné zředění omáčky. Uvařené těstoviny promíchejte s horkým králičím ragú a ihned podávejte. Na talíři posypejte strouhaným parmazánem a petrželovou natí.
Mnoho italských receptů začíná stejně: zahřejte olivový olej, přidejte mrkev a řapíkatý celer (možná trochu pancetty), přilejte víno... A na konci je tolik skvělých jídel s různou chutí! Vyzkoušejte kuřecí stehna v lahodné omáčce, dušené hovězí osso buco s kořenovou zeleninou a třeba lasagne s boloňským ragú, každé jídlo chutná jinak a všechny náramně!