Hlavní obsah
5,0
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle toskánský recept jsem nedávno vyzkoušela poprvé a okamžitě se zařadil mezi ty nejoblíbenější. V Itálii se obvykle připravuje z chuťově výraznějšího zajíce, ale i s běžnějším králíkem chutná výborně. Lahodnou omáčku dotáhne k dokonalosti trocha smetany a hořčice.

15 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Budete potřebovat
  • 1 polovina králíka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 120 ml bílého vína
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 500 g těstovin
  • 3 lžíce parmazánu
  • 3 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Oloupanou mrkev a řapíky celeru nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem, do kterého se vám vejdou všechny části králíka, rozpalte olej. Králíka rozdělte na porce, osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda.

02.

Králíka na chvíli vyjměte a do uvolněné pánve vsypejte zeleninu. Také ji osolte a opékejte asi 5 minut, až změkne a rozvoní se. Přidejte prolisovaný česnek, tymián a rajčatový protlak a ještě minutku opékejte. Přilejte víno a za stálého míchání ho nechte téměř odpařit.

03.

Do hrnce vraťte maso a podlijte ho vývarem tak, aby bylo ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste podle velikosti a stáří králíka asi 60-75 minut, až bude maso zcela měkké.

04.

Porce masa dejte na chvíli bokem a dokončete omáčku. Zesilte plamen a nechte ji zredukovat zhruba na polovinu. Mezitím oberte maso a pomocí dvou vidliček ho natrhejte na silnější vlákna. Maso přidejte do omáčky, stáhněte plamen, přidejte smetanu a hořčici a už jenom krátce společně prohřejte.

05.

Tohle jídlo se nejčastěji servíruje se širokými nudlemi pappardelle. Uvařte je podle návodu na obalu, sceďte a trochu vody z těstovin si nechte na případné zředění omáčky. Uvařené těstoviny promíchejte s horkým králičím ragú a ihned podávejte. Na talíři posypejte strouhaným parmazánem a petrželovou natí.

Mnoho italských receptů začíná stejně: zahřejte olivový olej, přidejte mrkev a řapíkatý celer (možná trochu pancetty), přilejte víno... A na konci je tolik skvělých jídel s různou chutí! Vyzkoušejte kuřecí stehna v lahodné omáčce, dušené hovězí osso buco s kořenovou zeleninou a třeba lasagne s boloňským ragú, každé jídlo chutná jinak a všechny náramně!

Načítám