Článek
Postup
01.
Na masové kuličky nakrájejte najemno jednu malou cibuli, nastrouhejte oloupaný zázvor, prolisujte česnek a najemno nasekejte chilli papričku podle chuti. Do mísy dejte maso (v Pákistánu se obvykle používá jehněčí, kuličky jsou ale výborné i z dostupnějšího hovězího), cibuli a všechny ostatní ingredience včetně koření (snítky koriandru nasekejte najemno i se stonky) a pořádně je promíchejte, ideálně rukou, až bude hmota soudržná tak, že z ní půjdou tvarovat kuličky (případně přidejte ještě trochu cizrnové mouky).
Tip: Cizrnová mouka je skvělá bezlepková alternativa k běžné mouce. Má vysoký obsah bílkovin, skvěle pojí a má neutrální chuť, takže ji můžete použít ve slaných i sladkých receptech.
02.
Ruce si lehce potřete olejem a z masové hmoty vytvořte kuličky velké asi jako vlašský ořech. V hrnci rozpalte větší množství oleje na středně vysokou teplotu. Vložte do něj kuličky, opatrně je vařečkou odlepte ode dna a smažte asi 10 až 12 minut, podle velikosti. Během smažení kuličky obracejte. Hotové kofty odkládejte na papírový kuchyňský ubrousek.
Tip: Kuličky musí být v oleji ponořené alespoň ze tří čtvrtin. Olej ušetříte, když je budete smažit postupně v užším vyšším hrnci.
03.
Na omáčku si připravte k ruce všechno koření. Nastrouhejte oloupaný zázvor, chilli papričku nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Oloupanou cibuli rozmixujte v robotu na hrubší pastu a rajčata z plechovky můžete také ještě překrájet na menší kousky.
04.
V hlubší pánvi rozehřejte větší množství tuku na středně vysokou teplotu (Vaijah Rashidová radí použít směs přepuštěného másla a oleje). Vložte do něj všechno celé koření a krátce orestujte, až se rozvoní. Poté přidejte cibulovou pastu a za stálého míchání ji orestujte dosklovata. Až cibule zesklovatí, přidejte chilli papričky, česnek a zázvor a ty už jenom krátce rozmíchejte v horkém tuku.
05.
Do pánve přidejte nakrájená rajčata, zvyšte teplotu a za stálého míchání zprudka vyduste na tuk. Teď přidejte i mleté koření a sůl podle chuti, zalijte trochou horké vody, stáhněte plamen a přiklopené zvolna duste asi hodinu. Občas zamíchejte a případně přidejte ještě trochu vody, objem vody ale v průběhu dušení udržujte minimální.
06.
V průběhu dušení se všechny chutě propojí, vytratí se ostrá rajčatová kyselost a v pánvi se začne oddělovat tuk: takhle má vypadat správný základ na autentické kari. Ke konci dušení nařeďte obsah pánve trochou vody do požadované konzistence a metličkou postupně vmíchejte bílý jogurt na zjemnění. Do základu vložte připravené masové kuličky a nechte je dobře prohřát. Podávejte bohatě posypané čerstvým koriandrem. Jako příloha se nejvíc hodí rýže basmati a (nebo) placky čapátí.
Tip: Valijah Rashidová doporučuje v jogurtu rozmíchat lžičku kukuřičného škrobu a až pak zamíchat do omáčky. Jogurt se tak zaručeně nesrazí.
Domácí indicko-pákistánská kuchyně se do chladnějších podzimních dní skvěle hodí. Voňavé koření vás zahřeje a hrnec skvělého jídla připravíte i z dostupných a levných surovin. Jak připravit základ na pořádné kari?