Hlavní obsah
3,5
(35)
Foto: Evgeniya Sheydt, Shutterstock.com

Foto: Evgeniya Sheydt, Shutterstock.com

„Mně se propadl!“ „Mně se spálil a uvnitř byl nedopečený!“ „A já ho zas měla jak placku a tuhý jak beton!“ Tak znějí zoufalé výkřiky těch, kdo se neúspěšně pokoušeli upéct nadýchaný piškot. Že je to snadné? Ano, je. Ale jen v případě, že víte, jak na to.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 6 ks vejce
Článek

Rozhodli jste se pro pečení domácího piškotu? Pak určitě nesmíte zanedbat první krok – výběr surovin. Používejte čerstvá vajíčka (měla by mít pokojovou teplotu), cukr krupici a polohrubou mouku. Vyplatí se přidat do těsta i kypřicí prášek, nicméně to s ním nepřehánějte. Pokud vám ujede ruka, bude korpus příliš tvrdý, stačí tedy půl lžičky!

Postup

01.

Dobrým základem pro nadýchaný korpus jsou důkladně vyšlehané žloutky. Oddělte žloutky od bílků (dejte si pozor, aby vám ani trochu žloutku neukáplo k bílkům, jinak z nich sníh neušleháte). Žloutky šlehejte ručním šlehačem a postupně přidávejte cukr. Trvá to déle, vyšlehanou pěnu krásně do běla získáte nejdříve za 10–15 minut.

Tip: Pro urychlení šlehání můžete k trochu vyšlehaným žloutkům přidat vroucí vodu (na 6 vajec vycházejí tři lžíce), pěna pak vyběhne za chviličku.

02.

Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejte a po částech zlehka vařečkou přimíchávejte k vyšlehaným žloutkům. Opravdu použijte vařečku, kdybyste pokračovali s ručním šlehačem, pracně získaná pěna by zmizela.

03.

Bílky vyšlehejte dotuha, a pokud chcete mít hustotu těsta opravdu dokonalou, přidejte k nim špetku soli. Vyzkoušet můžete i lžíci vlažné vody. Vyšlehaný sníh pak jen už zlehka vmíchejte vařečkou do těsta a co nejdříve nalijte do dortové formy.

Tip: Nádoba, ve které šleháte sníh z bílků, musí být dokonalé čistá a ani trochu mastná, zároveň by měla být chladná.

04.

Jak na formu: Největším problémem při pečení piškotu je samotné pečení. Nejdřív k vymazávání: piškotové těsto je šlehané, takže se vymazává a vysypává pouze dno formy. Vnitřní stěny by měly zůstat netknuté, korpus se od nich pak odřízne tenkým ostrým nožem. A pokud se vám nechce do formy sypat mouka, přivřete do ní pečicí papír.

05.

Když nalijete těsto do připravené formy, dejte pozor, abyste s ní při manipulaci nebouchli. Jinak by se těsto srazilo! Troubu předehřejte na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a formu s těstem vkládejte až do dokonale vyhřáté trouby. Pečte přibližně 45 minut. Troubu prvních 30 minut v žádném případně neotevírejte, korpus by spadl. Když ho budete péct takto pomalu, bude krásně křehký a nebude vysušený. Zda je hotový, můžete otestovat špejlí. Upečený korpus nechte zcela vychladnout a až poté ho vyřízněte z formy.

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 26 cm
Energie11 239,5 kJ
Bílkoviny70,81 g
Tuky31,5 g
Sacharidy518,63 g
Sůl0,93 g
SAFA9,54 g
Vláknina9 g
Cukry302,75 g

Načítám