Hlavní obsah
3,1
(694)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Ne, milí čtenáři, nezačali jsme vám tykat ani nechceme být vulgární. Pod tímto zvláštním názvem čumnadrát či čum na drát se totiž skrývá úžasný moučník z máku, který musíte vyzkoušet. Během pečení se totiž stane kouzlo!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 5 ks vejce
  • 140 g cukru moučka
  • 125 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g máku
  • 500 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 barová lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Do pekáče nalijete normální, trochu nevzhledné tekuté těsto a abrakadabra – po upečení a zchladnutí získáte luxusní plněné řezy, které se promažou úplně samy! Neptejte se, jak je to možné... Nevíme, ale je to tak.

Postup

01.

Předem si vyndejte vejce a mléko z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout také do pokojové teploty.

02.

U vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do vyšší nádoby, ve které je budete později šlehat. Žloutky vložte do mísy, přisypejte moučkový cukr a společně vyšlehejte v hustou světlou pěnu.

03.

Do žloutkové pěny postupně zašlehejte rozpuštěné máslo. Poté do těsta přidejte prosátou polohrubou mouku, mletý mák a mléko. Zamíchejte – vznikne řídká směs.

04.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh a jemně ho po částech zamíchejte do makové směsi. Hotové řídké těsto vlijte do menšího pekáčku vyloženého pečicím papírem a v předem vyhřáté troubě pečte asi 60 minut při funkci spodní a horní ohřev na 170 stupňů.

05.

Po upečení nechte moučník v pekáčku zcela zchladnout, pak ho opatrně vyndejte a nakrájejte. Jednotlivé porce před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Načítám