Hlavní obsah
3,1
(361)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

V kuchyni sice rádi experimentujete, ale občas prostě dostanete neodbytnou chuť na nějakou českou klasiku? Uvařte si s námi krok za krokem poctivou domácí rajskou s nadýchaným kynutým knedlíkem i měkounkým masem. Voní i chutná báječně!

15 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na vývar
  • 1 kg hovězího masa
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks bobkového listu
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1,5 lžičky soli
Na omáčku
  • 2 ks cibule
  • 50 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 kg rajčat
  • 1 svitek skořice
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 lžíce hnědého přírodního cukru
Na knedlík
  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Maso (např. šťavnatý krk, ale dobrá je i loupaná plec, vysoké žebro nebo klasické zadní hovězí) svažte provázkem, aby drželo tvar válečku, a spolu s 1,5 litrem vody, rozpůlenými cibulemi, mrkví, solí a kořením uvařte doměkka. V tlakovém hrnci pro dokonale měkké maso stačilo 50 minut.

Foto: Eva Malúšová

Maso můžete klidně uvařit den předemFoto: Eva Malúšová

02.

Nyní se pusťte do knedlíku: rozdrobené droždí do rozpuštění míchejte s cukrem, přilejte asi třetinu vlažného mléka a vrchovatou lžíci mouky. Nechte 10 minut v teple vzejít, poté přidejte ke zbylé mouce, mléku, vajíčku a soli a rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 20–30 minut kynout. Postup krok za krokem: Jak na houskové knedlíky?

Foto: Eva Malúšová

S těstem na jemný kynutý knedlík se dobře pracuje – po chvilce propracovávání už vůbec nelepí!Foto: Eva Malúšová

03.

Nahrubo pokrájenou cibuli nechte dobře změknout na rozehřátém másle, přidejte na kousky pokrájená hezky zralá rajčata, hřebíček a rozlomený svitek skořice. Toto koření můžete přidat i rovnou do vývaru, ale kdyby vám nějaký zbyl, hodil by se vám pak spíše jako základ vietnamské phở než klasické polévky. Jak nakrájet cibuli bez slz?

Foto: Eva Malúšová

Rajčata vybírejte opravdu co nejzralejší a k cibuli je přidejte, až když je pěkně měkkáFoto: Eva Malúšová

04.

Zalijte půl litrem hovězího vývaru a asi 20 minut povařte doměkka. Omáčku pak propasírujte přes sítko, přidat můžete i cibuli a mrkev z vývaru.

Foto: Eva Malúšová

Spolu s rajčaty můžete do omáčky propasírovat i zeleninu z vývaruFoto: Eva Malúšová

05.

Z vykynutého těsta na knedlíky zatím vytvarujte 2 šišky, které opět přikryjte utěrkou a dejte na dalších 15–20 minut kynout. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Šišky vařte 20 minut, v polovině otočte. Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára.

Foto: Eva Malúšová

Před vařením dejte knedlíky ještě na chvíli vykynoutFoto: Eva Malúšová

06.

Omáčku můžete samozřejmě i zahustit: trochou perníku na strouhání, asi 3 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody, vývaru nebo smetany, kterou za stálého míchání přilejete do hrnce (omáčku s moukou je ale třeba asi 15 minut povařit), nebo klasickou máslovou jíškou. Dochuťte trochou cukru, soli, čerstvě mletého pepře nebo octa. Kdo má rád, přidá klidně i trochu smetany. Vyzkoušíte recept na domácí perník na strouhání?

Foto: Eva Malúšová

Díky silnému masovému vývaru má omáčka pěkně výraznou chuťFoto: Eva Malúšová

07.

Podávejte s knedlíkem a plátky masa, které prohřejte ve vývaru nebo přímo v omáčce.

Foto: Eva Malúšová

Voňavá omáčka, šťavnaté rozpadající se maso a nadýchaný knedlík. I ta česká kuchyně má něco do sebe, nemyslíte?Foto: Eva Malúšová

Tip: Jestli neseženete opravdu dobře zralá rajčata, použijte raději protlak nebo rajčata pasírovaná.

Máte rádi omáčky? Pak nezapomeňte připravit UHO – univerzální hnědou omáčku. Když se udělá dobře, tak vás překvapí plnou chutí!

Související témata:

Načítám