Článek
Postup
01.
Maso (např. šťavnatý krk, ale dobrá je i loupaná plec, vysoké žebro nebo klasické zadní hovězí) svažte provázkem, aby drželo tvar válečku, a spolu s 1,5 litrem vody, rozpůlenými cibulemi, mrkví, solí a kořením uvařte doměkka. V tlakovém hrnci pro dokonale měkké maso stačilo 50 minut.

Maso můžete klidně uvařit den předemFoto: Eva Malúšová
02.
Nyní se pusťte do knedlíku: rozdrobené droždí do rozpuštění míchejte s cukrem, přilejte asi třetinu vlažného mléka a vrchovatou lžíci mouky. Nechte 10 minut v teple vzejít, poté přidejte ke zbylé mouce, mléku, vajíčku a soli a rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 20–30 minut kynout. Postup krok za krokem: Jak na houskové knedlíky?

S těstem na jemný kynutý knedlík se dobře pracuje – po chvilce propracovávání už vůbec nelepí!Foto: Eva Malúšová
03.
Nahrubo pokrájenou cibuli nechte dobře změknout na rozehřátém másle, přidejte na kousky pokrájená hezky zralá rajčata, hřebíček a rozlomený svitek skořice. Toto koření můžete přidat i rovnou do vývaru, ale kdyby vám nějaký zbyl, hodil by se vám pak spíše jako základ vietnamské phở než klasické polévky. Jak nakrájet cibuli bez slz?

Rajčata vybírejte opravdu co nejzralejší a k cibuli je přidejte, až když je pěkně měkkáFoto: Eva Malúšová
04.
Zalijte půl litrem hovězího vývaru a asi 20 minut povařte doměkka. Omáčku pak propasírujte přes sítko, přidat můžete i cibuli a mrkev z vývaru.

Spolu s rajčaty můžete do omáčky propasírovat i zeleninu z vývaruFoto: Eva Malúšová
05.
Z vykynutého těsta na knedlíky zatím vytvarujte 2 šišky, které opět přikryjte utěrkou a dejte na dalších 15–20 minut kynout. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Šišky vařte 20 minut, v polovině otočte. Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára.

Před vařením dejte knedlíky ještě na chvíli vykynoutFoto: Eva Malúšová
06.
Omáčku můžete samozřejmě i zahustit: trochou perníku na strouhání, asi 3 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody, vývaru nebo smetany, kterou za stálého míchání přilejete do hrnce (omáčku s moukou je ale třeba asi 15 minut povařit), nebo klasickou máslovou jíškou. Dochuťte trochou cukru, soli, čerstvě mletého pepře nebo octa. Kdo má rád, přidá klidně i trochu smetany. Vyzkoušíte recept na domácí perník na strouhání?

Díky silnému masovému vývaru má omáčka pěkně výraznou chuťFoto: Eva Malúšová
07.
Podávejte s knedlíkem a plátky masa, které prohřejte ve vývaru nebo přímo v omáčce.

Voňavá omáčka, šťavnaté rozpadající se maso a nadýchaný knedlík. I ta česká kuchyně má něco do sebe, nemyslíte?Foto: Eva Malúšová
Tip: Jestli neseženete opravdu dobře zralá rajčata, použijte raději protlak nebo rajčata pasírovaná.
Máte rádi omáčky? Pak nezapomeňte připravit UHO – univerzální hnědou omáčku. Když se udělá dobře, tak vás překvapí plnou chutí!