Hlavní obsah
3,5
(17)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Bez vajíček v kuchyni se člověk jen těžko obejde. Bez žloutků nebo sněhu z bílků upečete jen málokterý moučník a nenahraditelná jsou i ve slané kuchyni. Co ale s uvařenými vejci? Do salátu s nimi! Pěkně zavzpomínejte nad rajčatovým salátem s vejci. Nebo raději vajíčkovým s rajčaty?

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 kelímek cherry rajčátek
  • 3 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 svazku čerstvé pažitky
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžička cukru moučka
Článek

Jsou saláty, po kterých zkrátka nezhubnete, ale aspoň si do stravy propašujete trochu vitaminů. Rajčata jsou přece zdravá a vajíčka také. Jen tento salát díky majonéze lépe působí jako vydatná svačina než lehká příloha k obědu.

Postup

01.

Vajíčka uvařte natvrdo, oloupejte je a přes kolečko na brambory je protlačte do misky. Rajčata nakrájejte na malé kousky a přidejte je do mísy k vajíčkům, stejně jako nadrobno nakrájenou cibuli.

Tip: Můžete použít i klasická rajčata nebo mix.

02.

V jiné misce připravte zálivku: smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, trochu mletého pepře, špetku soli, nasekanou pažitku, ocet a moučkový cukr. Zálivku ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, octem nebo cukrem. Poté ji přidejte k zelenině a opatrně promíchejte. Jako příloha se skvěle hodí čerstvé pečivo.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 867,76 kJ
Bílkoviny15,07 g
Tuky60,11 g
Sacharidy22,06 g
Sůl1,51 g
SAFA15,35 g
Vláknina2,82 g
Cukry16,09 g

Načítám