Článek
Postup
01.
Droždí rozdrobte do misky a se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky, polovinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou jste předtím zahřáli na 50 °C.
02.
Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, puding, jedno celé vejce a dva žloutky (dva bílky si nechte na potření). Vmíchejte kvásek a nakonec vlažné rozpuštěné máslo. Nyní těsto asi 10 minut rukama nebo v robotu hněťte, až je hezky hladké a téměř nelepí. Tento krok nevynechejte, jinak se vám s těstem bude špatně pracovat. Nejste si jistí? Přečtěte si bezvadný návod, jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo.
03.
Zadělané těsto přikryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout. Poté do těsta zapracujte nahrubo nasekané mandle, kandovanou pomerančovou kůru a v rumu nabobtnalé rozinky. (Pokud na to zapomenete, stačí je namočené v rumu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnce.) Těsto opět přikryjte a nechejte kynout dalších 45 minut.
04.
Těsto rozdělte napůl a jednu polovinu rozdělte na čtyři kusy. Z každého vyválejte hada a spleťte do copu jako v tomto receptu na babiččinu vánočku. Pokud si netroufáte, udělejte prameny tři a upleťte klasický cop. Přeneste na papírem vyložený nebo tukem potřený plech, trochu zploštěte střed a potřete rozšlehanými bílky.
05.
Druhou část těsta rozdělte na pět dílů, opět z nich vyválejte hady a ze tří upleťte klasický cop. Položte ho na předchozí díl, na koncích ho pod něj zastrčte, opět lehce zploštěte a potřete bílky. Poslední dvě části těsta též zapleťte, přeneste navrch a konce zastrčte dospod. Celou vánočku potřete bílky, posypejte plátky mandlí, svrchu zajistěte několika špejlemi, aby se vánočka nerozjížděla, a nechte ještě půl hodiny kynout.
06.
Vykynutou vánočku pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Vychladlou ji sypejte moučkovým cukrem.
Bojíte se, že se vám sváteční pečivo rozjede? Upleťte vánočku ze šesti pramenů. Je to rychlé, a protože je pletená najednou, bude držet perfektně pohromadě a patra nemůžou sjet.