Hlavní obsah
3,1
(345)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Máslo, žloutky a rumové rozinky sice hrají ve vánočce prim, ale jestli chcete těsto ještě o fous jemnější, přidejte do něj sáček vanilkového pudingu. Hezky ho provoní a s těstem se pak navíc krásně pracuje.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
  • 30 g droždí
  • 600 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 3 ks vejce
  • 125 g másla
  • 60 g mandlí
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 70 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 3 hrsti mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Droždí rozdrobte do misky a se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky, polovinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou jste předtím zahřáli na 50 °C.

02.

Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, puding, jedno celé vejce a dva žloutky (dva bílky si nechte na potření). Vmíchejte kvásek a nakonec vlažné rozpuštěné máslo. Nyní těsto asi 10 minut rukama nebo v robotu hněťte, až je hezky hladké a téměř nelepí. Tento krok nevynechejte, jinak se vám s těstem bude špatně pracovat. Nejste si jistí? Přečtěte si bezvadný návod, jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo.

Foto: Marianna Bartková

Nadýchaná, voňavá a krásně vláčná vánočka – prostě jako od babičkyFoto: Marianna Bartková

03.

Zadělané těsto přikryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout. Poté do těsta zapracujte nahrubo nasekané mandle, kandovanou pomerančovou kůru a v rumu nabobtnalé rozinky. (Pokud na to zapomenete, stačí je namočené v rumu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnce.) Těsto opět přikryjte a nechejte kynout dalších 45 minut.

04.

Těsto rozdělte napůl a jednu polovinu rozdělte na čtyři kusy. Z každého vyválejte hada a spleťte do copu jako v tomto receptu na babiččinu vánočku. Pokud si netroufáte, udělejte prameny tři a upleťte klasický cop. Přeneste na papírem vyložený nebo tukem potřený plech, trochu zploštěte střed a potřete rozšlehanými bílky.

Foto: Marianna Bartková

Když se vám nebude chtít plést, klidně vánočku upečte jako bochánek ve stylu mazanceFoto: Marianna Bartková

05.

Druhou část těsta rozdělte na pět dílů, opět z nich vyválejte hady a ze tří upleťte klasický cop. Položte ho na předchozí díl, na koncích ho pod něj zastrčte, opět lehce zploštěte a potřete bílky. Poslední dvě části těsta též zapleťte, přeneste navrch a konce zastrčte dospod. Celou vánočku potřete bílky, posypejte plátky mandlí, svrchu zajistěte několika špejlemi, aby se vánočka nerozjížděla, a nechte ještě půl hodiny kynout.

06.

Vykynutou vánočku pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Vychladlou ji sypejte moučkovým cukrem.

Bojíte se, že se vám sváteční pečivo rozjede? Upleťte vánočku ze šesti pramenů. Je to rychlé, a protože je pletená najednou, bude držet perfektně pohromadě a patra nemůžou sjet.

Načítám