Článek
Aby se dort povedl, potřebujete především trpělivost, místo v lednici, čas a dobrý plán. Připravit jednotlivé složky není nijak náročné, každé ovšem musíte dopřát dostatek času, aby se správně vychladila. Začněte proto s přípravou už den předem. Všimněte si ještě, že rozpis surovin je na dortovou formu s průměrem 20 cm. Pokud použijete větší formu, nepodaří se vám korpus rozkrojit na tři části!
Postup
01.
Příprava korpusu nejlépe den předem: Suroviny na korpus vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 stupňů. Oddělte žloutky od bílků a pusťte se do šlehání bílků. Až se zpění, začněte postupně přidávat cukr a stále šlehejte, až spotřebujete všechen cukr a vytvoří se hustý, bílý a lesklý sníh. Poté do sněhu zašlehejte po jednom žloutky a nakonec tenkým pramínkem přilijte olej, přitom stále šlehejte. Do našlehané vaječné hmoty prosejte natřikrát přes sítko mouku a kakao a už jenom zlehka je vmíchejte gumovou stěrkou. Připravené těsto hned vlijte do formy a pečte asi 45–50 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus vyjměte z formy a nechte na mřížce zcela vychladnout. Zabalený v alobalu počká na svou chvíli i do dalšího dne.
02.
Den předem si připravte také základ na čokoládový krém: Smetanu přiveďte téměř k varu, ale nevařte ji. Odstavte z ohně, nalámejte do ní čokoládu a pomalu míchejte, až se čokoláda zcela rozpustí a vznikne hladký krém. Nechte zchladnout, poté vložte do lednice a do druhého dne pořádně vychlaďte.
03.
Bílý krém lze také připravit den předem: Začněte pomalu šlehat ve větší míse mascarpone s cukrem a vanilkovou esencí. Množství cukru volte podle chuti – my máme rádi nepříliš sladké dorty (a samotný korpus je sladký dost), proto nám stačí necelá lžíce. Vy ochutnejte a případně přidejte. Až se cukr do mascarpone zapracuje, přilijte vychlazenou smetanu, zvyšte otáčky a dál šlehejte do zhoustnutí – potrvá to asi dvě minuty. Až bude krém tuhý tak, že bude držet tvar, přestaňte šlehat, aby se nesrazil. Takhle připravený krém vydrží v lednici do dalšího dne. Jak vyrobit domácí mascarpone jen ze 2 ingrediencí?
04.
Druhý den dokončete čokoládový krém: Mascarpone a ganache (= smetana rozmíchaná s rozpuštěnou čokoládou) vyjměte z lednice a nechte asi půl hodiny stát na lince. Ganache mírně povolí a suroviny budou mít stejnou teplotu. Mascarpone dejte do velké mísy a prošlehejte s cukrem (opět začněte jednou lžící, chutnejte a případně přidejte). Ganache promíchejte a po lžících pomalu zašlehejte k mascarpone, až se vše spojí v hladký a lesklý krém.
05.
Úprava korpusu: Slijte kompotované višně a nechte je na sítku opravdu pořádně okapat, šťávu zachyťte. Dortový korpus podélně rozřízněte na tři části – postupujte opatrně a trpělivě. Už jste zkusili rozříznout korpus zubní nití? Na podnos položte spodní část korpusu, zlehka ho pokropte zachycenou višňovou šťávou (postačí dvě lžíce) a potřete dvěma třetinami čokoládového krému. Přiložte další část korpusu, pokropte šťávou a potřete třemi čtvrtinami bílého krému. Na krém rozložte okapané višně a dort přiklopte poslední částí korpusu.
06.
Dokončení dortu: Zbylým čokoládovým krémem potřete celý povrch dortu. Poté ho ozdobte nastrouhanou čokoládou a „pusinkami“ ze zbytku bílého krému, na každou položte čerstvou třešeň (když nemáte, tak višeň z kompotu či kandovanou). Nechte dort v chladu rozležet alespoň dvě hodiny a při servírování nezapomeňte doprostřed zapíchnout svíčku, jenom tak to bude ten pravý Portal cake.
Tip: Nepoužívejte čokoládu s vyšším obsahem kakaa – krém je pak příliš silný a budete muset použít víc cukru, aby chutnal dětem. Pro dospělé můžete pokropit korpusy griotkou nebo jiným ovocným likérem.