Článek
Postup
01.
Do droždí přilijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr a nechte ho chvíli v teple vzejít kvásek. Připravte si kuchyňského robota (kdo nemá robota, dělá rukou).
02.
Do hnětací misky dejte nejprve žloutky a celé vajíčko, poté veškeré tekutiny a následně přidejte kvásek. Nakonec zapracujte všechny zbývající suroviny. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké těsto. Hotové těsto posypte moukou a nechte ho asi 30 minut kynout.
03.
Vykynuté těsto (7 fíglů, aby vám těsto vždycky vykynulo) si přendejte na pracovní desku, kterou si nejprve posypte moukou, a pak posypte i samotné těsto. Rozválejte ho válečkem a vykrájejte něčím kulatým sudý počet koleček. Okrájené těsto nevyhazujte, ještě se vám bude hodit.
04.
Na polovinu vykrojených koleček přidejte náplň dle vlastní libosti a druhou polovinou koleček přiklopte. Následně vyřízněte menším vykrajovátkem koblížky. Ty pak posypte moukou a nechte zase chvíli kynout.
05.
Koblihy smažte na sádle z obou stran 3 minuty tak, aby v něm hezky plavaly. Vyndejte, posypte cukrem a můžete servírovat.
Tradiční jidáše ze zbylého těsta
Z těsta, které vám zbude, vyválejte válečky dlouhé tak, aby vám na nich šly udělat uzle. Nechte vykynout a smažte je stejně jako koblihy. Smíchejte moučkový cukr se skořicí, jidáše obalte a ihned podávejte.
Kdybyste si nebyli jistí postupy, můžete se podívat na videonávod v rámci cyklu S kuchařem u plotny na Stream.cz, nebo se podívejte na jiný recept přímo na Proženy.cz – jak na české jidáše.