Článek
U nás jsou kulaťoučké koblihy absolutní klasika, ale v Americe do nich dělají uprostřed díru a nazývají je donuty. Zkuste je také, máme recept krok za krokem.
Postup
01.
Do droždí přilijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Připravte si kuchyňského robota (kdo nemá robota, může zadělávat rukou).
02.
Do hnětací misky dejte nejprve žloutky a celé vajíčko, poté veškeré tekuté suroviny a následně přidejte kvásek. Nakonec zapracujte všechny zbývající suroviny. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Hotové těsto posypte moukou a dejte ho asi na 30 minut kynout.
03.
Vykynuté těsto (10 fíglů, aby vám těsto vždycky vykynulo) přendejte na pracovní desku, kterou nejprve posypte moukou, a pak posypte i samotné těsto. Rozválejte ho válečkem asi do výšky 2 cm a vykrájejte 20 koleček o průměru 6 cm. Nechte ještě asi deset minut kynout.
04.
Koblihy smažte v rozpáleném oleji nebo sádle z obou stran 3 minuty tak, aby v něm hezky plavaly. Poté je vyndejte, nechte mírně zchladnout, naplňte pomocí cukrářského sáčku marmeládou, posypte cukrem a můžete servírovat.