Hlavní obsah
3,2
(133)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Kdo by neměl rád tradiční vláčné koblížky. Usmažte si je doma, je to lahoda a není to tak složité, jak se může zdát.

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 65 g cukru krystal
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 50 g másla
  • 20 ml rumu
  • 250 ml mléka
  • 1 ks kůry z citronu
Na dokončení
  • 1 000 g tuku na smažení
  • 200 ml meruňkové marmelády
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

U nás jsou kulaťoučké koblihy absolutní klasika, ale v Americe do nich dělají uprostřed díru a nazývají je donuty. Zkuste je také, máme recept krok za krokem.

Postup

01.

Do droždí přilijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Připravte si kuchyňského robota (kdo nemá robota, může zadělávat rukou). 

02.

Do hnětací misky dejte nejprve žloutky a celé vajíčko, poté veškeré tekuté suroviny a následně přidejte kvásek. Nakonec zapracujte všechny zbývající suroviny. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Hotové těsto posypte moukou a dejte ho asi na 30 minut kynout. 

03.

Vykynuté těsto (10 fíglů, aby vám těsto vždycky vykynulo) přendejte na pracovní desku, kterou nejprve posypte moukou, a pak posypte i samotné těsto. Rozválejte ho válečkem asi do výšky 2 cm a vykrájejte 20 koleček o průměru 6 cm. Nechte ještě asi deset minut kynout.

04.

Koblihy smažte v rozpáleném oleji nebo sádle z obou stran 3 minuty tak, aby v něm hezky plavaly. Poté je vyndejte, nechte mírně zchladnout, naplňte pomocí cukrářského sáčku marmeládou, posypte cukrem a můžete servírovat.

Načítám