Článek
Postup
01.
Rajčatům seřízněte „pokličku“ a vydlabejte vnitřek. Pevné části podle potřeby nakrájejte na kousky. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka a vyložte jí dno pekáčku. Do ní usaďte vydlabaná rajčata a mezi ně na cibuli rozprostřete vydlabané a pokrájené středy. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
02.
Mezitím připravte krutony. Plátky chleba nakrájejte na proužky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Předpečená rajčata vyjměte a dejte péct krutony. Stačí jim asi 5 minut, aby se opekly dozlatova.
03.
Do předpečených rajčat rozdělte vždy malý oříšek másla a rozklepněte menší vejce. Osolte a opepřete. Troubu stáhněte na 180 °C a krutony vyndejte. Zpět do trouby vložte naplněná rajčata a ještě asi 12 minut dopečte – vnitřky by měly zůstat krásně krémové, na povrchu ale bude vejce zcela hotové. Podávejte ještě horké s chlebovými krutony.
Tip
Zdá se vám recept příliš fádní? Dejte do másla trošku tymiánu nebo jemně nasekaného rozmarýnu.
Doporučujeme zkusit také švýcarské zapékané vejce v sýrové košilce, je to ranní lahůdka!