Článek
Postup
01.
Jablka či hrušky oškrábejte, rozkrojte na poloviny a zbavte jádřinců. Vnější (oblou) stranu ovoce pak špičkou nože nakrojte jako ježka.
02.
Dortovou formu důkladně vymažte tukem a vysypte moukou, nebo ji vyložte pečícím papírem.
03.
Troubu zapněte na 190 stupňů. Do mísy rozklepněte všechna vejce a za postupného přidávání cukru je asi 10–12 minut šlehejte do vysoké, světlé a tuhé pěny. Do té nakonec opatrně vmíchejte i prosátou hladkou mouku.
04.
Těsto nalijte do vyložené formy, zamáčkněte do něj připravená jablka, posypte skořicovým cukrem a dejte asi na 35 minut péct dozlatova. Na povrchu díky cukru vznikne křupavá krustička, vnitřek bude díky ovoci vláčný.
Jaký letní koláč je váš nej? My máme rádi i tento: Křehký citronový koláč s jahodami a šlehačkou.