Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch). Plech vyložte pečicím papírem a připravte si čistou utěrku.
02.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte lžíci oleje. Do mísy prosejte mouku s kakaem a perníkovým kořením. Směs zlehka promíchejte nejlépe silikonovou stěrkou. Jak vyrobit domácí perníkové koření?
03.
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou rozetřete na plát velký asi 35 × 23 cm. Vložte do trouby a pečte osm minut.
04.
Upečený korpus vyndejte z trouby, nechte minutu až dvě „orazit“ a přeložte na čistou utěrku. Pak stočte do rolády a nechte vychladnout. Pokud si nevěříte, podívejte se na přesný video recept, jak roládu rolovat, naplnit a zabalit.
05.
Zatím nakrájejte hrušky na kostičky. V misce promíchejte s javorovým sirupem a špetkou skořice. Rozprostřete na plech a pečte při 190 °C asi deset minut doměkka. Nechte zchladnout.
06.
Smetanu vyšlehejte s mascarpone a cukrem dotuha. Trochu krému si dejte stranou na ozdobení.
07.
Stočený korpus na roládu opatrně rozložte, potřete krémem, posypejte kostičkami pečených hrušek a stočte.
08.
Hrušku na ozdobení rozkrájejte na měsíčky a zbavte jadérek. Lehce potřete javorovým sirupem a upečte v troubě dozlatova.
09.
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a roládu lehce přelijte pramínky čokolády. Zbylým krémem ozdobte pomocí zdobicího sáčku hřbet rolády a doplňte kousky pečených hrušek. Nakonec posypejte zrníčky z granátového jablka.
Roláda nemusí být jen sladká. Špenátová roláda s lososem je výborná, stejně jako luxusní kuřecí roláda s oříškovou náplní, vepřová roláda s bylinkami anebo pražská roláda s míchanými vajíčky.