Článek
Pastorčina tarhoňa je jídlo ze zbytků, proto jsou rozpočet surovin a doba přípravy pouze orientační. Máte-li hotové těstoviny (ve výsledku jich potřebujete o trochu víc než brambor), dovařte brambory a naopak.
Postup
01.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, papriku na malé kostičky a klobásu na tenčí kolečka.
02.
Rozpalte velkou pánev a opečte na ní nasucho kolečka klobásy tak, jak vám nejvíc chutnají. Hotové vyberte a dejte chvíli stranou.
03.
Podle toho, kolik tuku klobása pustila, přidejte do pánve případně ještě lžíci nebo dvě oleje. Vsypte cibuli a papriku, osolte a restujte asi čtyři až pět minut, až je cibule dosklovata a paprika změkne. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a v horkém oleji ji důkladně, ale rychle rozmíchejte. Zalijte vodou, budete potřebovat asi půl šálku.
04.
Pánev vraťte na oheň a do základu přidejte vařené brambory. Část můžete trochu rozmačkat, část nechte v malých kouscích. Prohřejte a případně dolijte ještě trochu vody – měla by vzniknout voňavá červená omáčka hustá asi jako guláš.
05.
Na závěr vsypte do pánve uvařenou tarhoňu, důkladně promíchejte a zahřejte. Odstavte a přidejte kolečka opečené klobásy. Podávejte bohatě posypané zelenou petrželkou, s kyselou okurkou nebo kvašeným zelím.
Můj tip: Máte-li rádi pikantní jídla, můžete do základu přidat i pálivou papriku.
Milujete speciality ze zbytků? Vyzkoušejte recept na pastu frittatu ze zbylých těstovin anebo si připravte 3 skvělá jídla ze zbytků brambor, těstovin či rýže. Bezvadné pochoutky ze zbytků jsou i tyrolský gröstl a panzanella, salát se starým chlebem.