Hlavní obsah
3,3
(176)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Koláče na plech patří mezi nejoblíbenější. Jsou rychlé, jednoduché a většinou zmizí dříve, než vychladnou. Zkuste tohle super jednoduché kynuté těsto, na něž patří pořádná vrstva tvarohu a ovoce: v našem případě domácí hruškovo-jablečný kompot. Dáte si?

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 12 g droždí
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
Náplň
  • 400 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 400 g kompotovaného ovoce
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte do mísy, doprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte trochou vlažného mléka, promíchejte s troškou mouky, až v důlku vznikne řídké těstíčko, a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. 

02.

Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, trochu soli a tuzemák, podlijte zbylým vlažným mlékem a zadělejte (ručně nebo v robotu s hnětacím hákem při nízkých otáčkách) hladké jemné těsto. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

03.

Troubu zapněte na 180 °C. Plech o klasických rozměrech asi 30x40 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Rozprostřete těsto na celý plech, pokud chcete, tak si ho kousek nechte na mřížku.

04.

Tvaroh rozmíchejte s cukrem, vejcem a vanilkou dohladka. Pak ho rovnoměrně rozetřete po celé ploše těsta.

05.

V našem případě jsme použili hruškovo-jablečný kompot se skořicí a badyánem, použít ale můžete jakékoliv oblíbené ovoce, ať už z kompotu nebo třeba rozmrazené jahody či ostružiny. Kompot slijte a ovoce nechte okapat. Odložené těsto podle potřeby ještě trochu zahustěte hladkou moukou, rozválejte a nakrájejte na proužky.

06.

Ovoce skládejte na tvarohovou náplň. Mřížkou můžete koláč rozdělit a ovoce dávat vedle, můžete ji položit i na ovoce a koláč může do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova. 

V poslední době jsme se tu pustili do pečení s kompoty z loňské sezony. Přečtěte si, zda jsou kompoty zdravé, komu škodí a kdy mohou být prospěšné! A pokud si dáte raději koláč s jablky čerstvými, mrkněte na tenhle mřížkový jablečný koláč.

Energetická hodnota celkem - 1 plech
Energie10 826,56 kJ
Bílkoviny92 g
Tuky52,76 g
Sacharidy429,27 g
Sůl1,35 g
SAFA25,26 g
Vláknina14,22 g
Cukry197,48 g

Načítám