Článek
Postup
01.
Mouku prosejte do mísy, doprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte trochou vlažného mléka, promíchejte s troškou mouky, až v důlku vznikne řídké těstíčko, a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
02.
Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, trochu soli a tuzemák, podlijte zbylým vlažným mlékem a zadělejte (ručně nebo v robotu s hnětacím hákem při nízkých otáčkách) hladké jemné těsto. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
03.
Troubu zapněte na 180 °C. Plech o klasických rozměrech asi 30x40 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Rozprostřete těsto na celý plech, pokud chcete, tak si ho kousek nechte na mřížku.
04.
Tvaroh rozmíchejte s cukrem, vejcem a vanilkou dohladka. Pak ho rovnoměrně rozetřete po celé ploše těsta.
05.
V našem případě jsme použili hruškovo-jablečný kompot se skořicí a badyánem, použít ale můžete jakékoliv oblíbené ovoce, ať už z kompotu nebo třeba rozmrazené jahody či ostružiny. Kompot slijte a ovoce nechte okapat. Odložené těsto podle potřeby ještě trochu zahustěte hladkou moukou, rozválejte a nakrájejte na proužky.
06.
Ovoce skládejte na tvarohovou náplň. Mřížkou můžete koláč rozdělit a ovoce dávat vedle, můžete ji položit i na ovoce a koláč může do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova.
V poslední době jsme se tu pustili do pečení s kompoty z loňské sezony. Přečtěte si, zda jsou kompoty zdravé, komu škodí a kdy mohou být prospěšné! A pokud si dáte raději koláč s jablky čerstvými, mrkněte na tenhle mřížkový jablečný koláč.