Článek
Postup
01.
V míse rozehřejte 1 až 2 lžíce másla, zašlehejte cukr, sůl, vajíčko a podmáslí a přidejte mouku a vločky. V tomto bodě můžete těsto nechat až hodinu odležet, bude se vám s ním lépe pracovat.
02.
Až těsně před pečením do těsta vmíchejte kypřicí prášek a na malé kostičky pokrájené oloupané jablko.
03.
Nepřilnavou pánev nemusíte ani mastit, na horší povrch raději přidejte trochu másla. Lžící pak tvořte malé lívanečky, které z obou stran pečte dozlatova. Čím menší budou, tím lépe se vám budou obracet.
04.
Pokud k lívanečkům chcete i karamelizované jablko, na pánvičce rozehřejte trochu másla, přidejte na kostičky pokrájené jablko a pár minut opékejte doměkka. Zasypejte skořicí, vmíchejte med a nechte chvilku zkaramelizovat. Přidat můžete i trochu rumu nebo whisky a další minutu provařit.
05.
Podávejte s karamelizovanými jablky a lžící řeckého jogurtu nebo tučného tvarohu, či jen tak s medem nebo marmeládou.
Tip: Těsto ochuťte trochou skořice, citronové kůry nebo vanilky.
Nahradit část mouky vločkami dodá dezertu na vláknině i chuti, podobně se hodí do křehkých vločkových řezů s brusinkami nebo dietní vločkové pizzy s tvarohem a ovocem.