Hlavní obsah
3,2
(112)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

 Ostrokyselá, správně kluzká, pikantní, se stále křupavou zeleninou a obláčky vajíčka. To je skvělá domácí čínská polévka.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 3 ks kuřecích stehen
  • 1 hrst jidášových uch
  • 2 ks mrkve
  • 100 g červené papriky
  • 3 ks žampionů
  • 10 cm pórku
  • 100 g nakládaných bambusových výhonků
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička chilli pasty
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • 1 hrst zelené natě na ozdobu
Článek

Postup

01.

Do velkého hrnce vlijte asi 4 litry studené vody, přidejte omyté kuřecí maso i s kůží a přiveďte k varu. Posbírejte pěnu, ztlumte plamen a pomalu vařte přibližně 45 až 50 minut. (K masu můžete přidat i kuřecí nebo krůtí žaludky, kachní kosti nebo pár drůbežích křídel. V tomhle případě nic nezkazíte ani bujonovou kostkou). Sušené houby namočte do vařící vody a nechte stát alespoň 30 minut.

02.

Zatímco se vaří maso, nakrájejte všechnu zeleninu a žampiony na opravdu drobné kostičky (použijte jednu velkou nebo dvě menší mrkve a asi polovinu větší červené papriky). Namočené houby sceďte a také je nakrájejte na malé kousky.

03.

Asi po 50 minutách vylovte maso, do vývaru přisypte pokrájenou zeleninu a ochuťte – přidejte sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a chilli pastu, zamíchejte, ochutnejte a dosolte. Z masa odstraňte kůži, oberte ho od kostí a rozdělte na tenká vlákna. Čisté maso vraťte do polévky. Vařte asi 20 minut, až zelenina změkne, ale je pořád mírně křupavá.

04.

V malé misce rozmíchejte v opravdu studené vodě škrob. Za stálého míchání vlijte do vroucí polévky a povařte asi 10 minut.

05.

Na závěr dobře rozmíchejte v misce vejce a tenkým pramínkem vlijte do vařící polévky (v polévce se musí tvořit bublinky – díky nim se z vajíčka vytvoří správné „obláčky“).

06.

Polévku podávejte horkou, posypanou zelenou natí.

Tip: Spolu se zeleninou přidejte do polévky na kostky nakrájené tofu.

Chutnají vám pikantní polévky v čínských a vietnamských restauracích?

Načítám