Článek
Postup
01.
Vánočku (nejlépe již trochu tvrdší) nakrájejte na tenké krajíce. V misce prošlehejte 4 celá vejce s ovčím mlékem.
02.
Ovčí tvaroh promíchejte se dvěma žloutky a většinou cukru. Jablka nebo hrušky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
03.
Alobal na grilování nebo zapékací misku vymažte máslem a posypte trochou zbylého cukru.
04.
Plátky vánočky namočte do připraveného mléka s vejci a část vánočky rozložte na alobal.
05.
Na první vrstvu natřete ochucený tvaroh s vejci a cukrem a poklaďte na ni plátky jablek nebo hrušek. Poprašte skořicí.
06.
Ovocem přikryjte další vrstvu namočené vánočky, důkladně zabalte a dejte péct na mírně žhavé uhlíky.
07.
Zatímco se peče zemlbába, vyšlehejte v čisté misce sníh z bílků se lžičkou cukru. Jakmile se alobal nafoukne a rozvoní, rozbalte zemlbábu, pokryjte ji tuhým sněhem z bílků a dopečte otevřenou, aby sníh zezlátl.
08.
Nahřejte v naběračce kvalitní destilát z ovoce, zapalte a polijte jím hotovou zemlbábu. Podávejte horké nebo studené, ale potom chvilku počkejte, než budete řídit. Alkohol by měl vyhořet, ale jeden nikdy neví...
Tip: Pokud chcete vidět šéfkuchaře Michala „Hugo“ Hromase v akci, klikněte sem. Ukáže vám, jak opilou žemlovku chystá on.
A jestli máte rádi žemlovku, určitě zkuste tu z croissantů a jahod! Nebo slanou zemlbábu se špenátem.