Článek
Postup
01.
Do mísy dejte mouku, vytvořte důlek, přilijte trochu mléka, lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Zhruba po 10 minutách doplňte ostatní suroviny na těsto, vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
02.
Z těsta pak vyválejte plát o velikosti menšího plechu (měl by být vysoký tak půl centimetru), potřete ho vlažnou směsí rozpuštěného másla, žloutku, vanilkového cukru a rozinek. Potřený plát stočte do rolády a nakrájejte ho na 7 stejně velkých špalíčků.
03.
Špalíčky naskládejte do máslem vymazané kulaté dortové formy o průměru 22 cm. Jeden špalíček patří doprostřed, ostatní okolo něj.
04.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi 20 minut. Poté obláček zalijte směsí smetany a vanilkového cukru (možná ještě lepší varianta je horký puding) a ještě asi 10 minut pečte. Podávejte vlažné, třeba ke kávě nebo kakau.
Nemáte dobré zkušenosti s kynutým těstem? Je čas to změnit. Podívejte se na co si při zadělávání těsta dát pozor.