Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Baví vás dívat se na mraky? A víte, že existuje dezert, který se jednomu z nich podobá? Obláček z kynutého těsta si zamilujete!

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na těsto
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 22 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
Na potření
  • 100 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrst rozinek
Na náplň
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Do mísy dejte mouku, vytvořte důlek, přilijte trochu mléka, lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Zhruba po 10 minutách doplňte ostatní suroviny na těsto, vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

02.

Z těsta pak vyválejte plát o velikosti menšího plechu (měl by být vysoký tak půl centimetru), potřete ho vlažnou směsí rozpuštěného másla, žloutku, vanilkového cukru a rozinek. Potřený plát stočte do rolády a nakrájejte ho na 7 stejně velkých špalíčků.

03.

Špalíčky naskládejte do máslem vymazané kulaté dortové formy o průměru 22 cm. Jeden špalíček patří doprostřed, ostatní okolo něj.

04.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi 20 minut. Poté obláček zalijte směsí smetany a vanilkového cukru (možná ještě lepší varianta je horký puding) a ještě asi 10 minut pečte. Podávejte vlažné, třeba ke kávě nebo kakau.

Nemáte dobré zkušenosti s kynutým těstem? Je čas to změnit. Podívejte se na co si při zadělávání těsta dát pozor.

Související témata:

Načítám