Hlavní obsah
3,1
(152)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Inspirujte se ve slunném Španělsku a připravte si zdejší tradiční vánoční sladkost: valencijský turrón. Je bez lepku, bez laktózy a bez pečení a navíc pekelně dobrý. Základ tvoří med a mandle, které se kolem Valencie hojně pěstují, a ten nejlepší turrón dostanete právě tam.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dávku
Na měkký mandlový turrón
  • 300 g mandlí
  • 200 g medu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 ks bílku
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na tmavou verzi
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce vlašských ořechů
Článek

Turrónu je bezpočet druhů, ale základní dělení je na tvrdý, který připomíná turecký med a jsou v něm celé mandle, a měkký – ten je z mandlí mletých a spíše se podobá hodně vláčnému marcipánu. Nejvyhlášenější turrón je pak z města Jijona (Xixona) ve Valencijském společenství, kde na přelomu února a března mandloně nádherně kvetou. Pro další lákadla tohoto regionu mrkněte do článku o Valencii.

Postup

01.

Mandle nasucho opražte na nepřilnavé pánvi a ještě teplé rozmixujte dohladka. Ve stejné pánvi pak povařte med s cukrem, až se cukr rozpustí.

02.

Pánev stáhněte z ohně, metličkou rychle zašlehejte bílek, přidejte skořici, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a sůl a nakonec zapracujte mandle. Vraťte na sporák a za stálého míchání ještě chvíli zahřívejte, aby směs pěkně zhoustla.

03.

Hustou směs rozetřete v asi 1,5cm tloušťce do obdélníkové formy (třeba na biskupský chlebíček) vyložené pečicím papírem a nechte jeden až dva dny v chladu zatuhnout. Poté krájejte na plátky.

04.

Část bílkové hmoty (my jsme vzali asi třetinu) můžete smíchat s rozpuštěnou hořkou čokoládou (50 až 100 gramů) a hrstí nasekaných vlašáků.

Tip: Cukroví uchovávejte v chladu, aby drželo tvar, a spotřebujte do tří týdnů.

Recept vznikl ve spolupráci s Turistickou centrálou Španělska.

Chystáte letos také nějaké netradiční cukroví, nebo se spíše držíte klasických receptů?

Načítám