Článek
Turrónu je bezpočet druhů, ale základní dělení je na tvrdý, který připomíná turecký med a jsou v něm celé mandle, a měkký – ten je z mandlí mletých a spíše se podobá hodně vláčnému marcipánu. Nejvyhlášenější turrón je pak z města Jijona (Xixona) ve Valencijském společenství, kde na přelomu února a března mandloně nádherně kvetou. Pro další lákadla tohoto regionu mrkněte do článku o Valencii.
Postup
01.
Mandle nasucho opražte na nepřilnavé pánvi a ještě teplé rozmixujte dohladka. Ve stejné pánvi pak povařte med s cukrem, až se cukr rozpustí.
02.
Pánev stáhněte z ohně, metličkou rychle zašlehejte bílek, přidejte skořici, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a sůl a nakonec zapracujte mandle. Vraťte na sporák a za stálého míchání ještě chvíli zahřívejte, aby směs pěkně zhoustla.
03.
Hustou směs rozetřete v asi 1,5cm tloušťce do obdélníkové formy (třeba na biskupský chlebíček) vyložené pečicím papírem a nechte jeden až dva dny v chladu zatuhnout. Poté krájejte na plátky.
04.
Část bílkové hmoty (my jsme vzali asi třetinu) můžete smíchat s rozpuštěnou hořkou čokoládou (50 až 100 gramů) a hrstí nasekaných vlašáků.
Tip: Cukroví uchovávejte v chladu, aby drželo tvar, a spotřebujte do tří týdnů.
Recept vznikl ve spolupráci s Turistickou centrálou Španělska.
Chystáte letos také nějaké netradiční cukroví, nebo se spíše držíte klasických receptů?