Článek
Šípková marmeláda se v kuchyni našich babiček používala poměrně běžně a recepty na šípkové cukroví najdete v mnoha starších kuchařkách. Cukrovinky mají zajímavou narůžovělou barvu a M. J. Sandtnerová je zdobí bílkovou polevou.
Recepty na nejlepší cukroví
Postup
01.
Do mísy prosejte moučkový cukr a jemně mleté loupané mandle. Přidejte lžíci šípkové zavařeniny, přibližně polovinu bílku (druhou si odložte na polevu) a vypracujte hladké a pružné těsto.
Tip: Připravit domácí šípkový džem je zdlouhavá a náročná práce a já smekám před každým, komu stačí sáhnout do vlastních zásob. O cukroví ale nepřijdou ani ostatní, šípkový džem je běžně ke koupi.
02.
Těsto vyválejte na výšku asi 8 mm, nejlépe vám to půjde, když ho vložíte mezi dva papíry na pečení. Vykrajujte menší kompaktní tvary, skládejte je na tác a nechte chvíli oschnout. Zbytky propracujte, znovu vyválejte a vykrajujte, až spotřebujete všechno těsto.
Tip: Chcete-li si ušetřit práci, vyválené těsto jednoduše nakrájejte na menší obdélníky (podobně jako mandlové tyčinky) ozdobným rádýlkem.
03.
Na bílkovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr, přidejte zbylou polovinu bílku a pár kapek citronové šťávy a pomocí vařečky utřete hladkou a lesklou polevu. Potřete vykrájené tvary a cukrovinky nechte oschnout do druhého dne volně na vzduchu.
Tip: Šípkové cukroví je poměrně sladké, proto jsem přidala na ozdobu rozdrobené, mrazem sušené maliny. Přidají krásnou vůni, dotek svěžesti, a navíc hezky kontrastují s bílou polevou. Zkuste to také!
Zbytek šípkové zavařeniny si nechte při ruce a připravte o svátcích pečené maso se šípkovou omáčkou.