Článek
Postup
01.
Včerejší pečivo (rohlíky, toustový chléb) pokrájejte na kostičky a zalijte mlékem s rozšlehanými vajíčky.
02.
Cibuli můžete dát i syrovou, ale mnohem lepší je opečená: nakrájejte ji na kostičky a dozlatova orestujte na troše oleje. Dobrá je i nastrouhanou mrkev, která sekané dodá barvu a náznak vitaminů.
03.
Maso rukama smíchejte s rohlíky, cibulí, prolisovaným česnekem, hořčicí, majoránkou, paprikou, poctivou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Pokud máte, přidejte ještě čerstvou sekanou petržel nebo pažitku. Mokrýma rukama vytvarujte 2 šišky, do každé zapíchněte 3 párátka (sekaná pak lépe drží a také s nimi otestujete propečenost).
04.
Pečte při 180 °C asi 50 minut nebo až jsou párátka po vytáhnutí suchá, čas od času potřete šišky výpekem nebo vodou, kdyby ho bylo málo.
05.
Pokud se vám podaří nesníst všechnu sekanou ještě teplou, vychladlou ji pak krájejte na plátky a vkládejte do housek, jak jste zvyklí – s hořčicí, kyselými okurkami nebo čerstvou zeleninou.
Ještě poctivější je tahle sekaná se sýrem a slaninovým kabátkem, pro vegetariány naopak prubněte čočkovou sekanou se zeleninou a semínky, je skvělá i za studena!