Článek
Postup
01.
Do mísy vyklepněte žloutky. Ušlehejte je s polovinou cukru do pěny. Do ní pak postupně zašlehejte prosátou mouku s kakaem. Jestli chcete mít roládu ještě nadýchanější, můžete přidat ještě dvě lžičky kypřicího prášku. Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku?
02.
Bílky ušlehejte dotuha. Do pevného sněhu pak přidejte zbytek cukru a šlehejte, až vznikne nadýchaná, ale dost pevná a lesklá hmota. Tu pak opatrně po částech zašlehejte do těsta.
ROLÁDA ROZHODNĚ NENÍ NUDNÁ!
03.
Plech o velikosti asi 20 × 30 cm vyložte pečicím papírem. Jemně na něj rozetřete těsto a pečte 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení těsto překlopte na čistou utěrku. Papír opatrně stáhněte a těsto zarolujte spolu s utěrkou. Podívejte se na video, jak se dělá a balí roláda.
04.
Zatímco roláda chladne, připravte krém. Jeden řádek čokolády nechte na zdobení, zbytek rozpusťte ve vodní lázni. Mascarpone ušlehejte s cukrem. Postupně přidávejte kousky změklého másla a šlehejte, až vznikne nadýchaný krém. Mrkněte na 3 způsoby, jak rozpustit čokoládu.
ROLÁDA JE JEDNODUCHÁ A VŽDYCKY VYPADÁ LUXUSNĚ
05.
Do krému nakonec vmíchejte změklou čokoládu. Roládu rozviňte, potřete krémem a přidejte vypeckované třešně. Opět nechte trochu stranou na zdobení trochu krému i třešní. Roládu opatrně zatočte zpět. Jak snadno a rychle vypeckovat třešně?
06.
Hotovou roládu ozdobte zbylým krémem, třešněmi a nahrubo nasekanou čokoládou.
Děláte rádi roládu, protože je rychle hotová a dobře vypadá? Vyzkoušejte i perfektní piškotový jahodový dort z rolády nebo dort z kakaové rolády s čokoládovým krémem. Anebo vás víc láká perfektní roládová šarlota plněná krémem?