Článek
Postup
01.
Lilky nakrájejte podélně na plátky silné asi půl centimetru. Rozložte je na utěrku, lehce posolte a nechte asi 10 minut takzvaně vypotit (zbavíte je tím rizika, že během tepelné úpravy zhořknou). Pak je lehce osušte, vyskládejte na plech s pečicím papírem a při 180 stupních Celsia je pečte asi 20 minut.
02.
Mezitím ve velké pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte maso, prolisovaný česnek, skořici a oregano – případně sůl a pepř – asi 5 minut opékejte. Pak už jen zalijte vínem, přilijte rajčatový protlak a vařte, dokud se veškerá tekutina nevypaří.
03.
Vedle v hlubší pánvi si připravte bešamel. Jak na něj se dozvíte v tomto videu jen s tím rozdílem, že do omáčky na závěr přidejte sýr a nechte ho rozpustit.
04.
Na dno pekáčku naskládejte část lilků a ty přikryjte masovou směsí. Postup opakujte, dokud máte suroviny, poslední horní vrstvou musejí být opět lilky. Pekáček zalijte bešamelem a musaku nechte ještě 15 minut dojít v troubě při 180 stupních Celsia.
Pokud jste milovníkem řecké kuchyně, určitě vyzkoušejte i řeckou kuřecí polévku avgolemono.