Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Středomořská kuchyně v žebříčcích oblíbenosti vede celoročně, ale některé vážně dobré věci člověk musí objevit opravdu až v zemi, kterou navštíví. Pojďte si s námi upéct musaku.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 ks lilku
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 500 g mletého jehněčího masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 1 svazek listové petržele
  • 50 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 50 g pecorinu
  • 2 ks vejce
  • muškátový oříšek
Článek

Postup

01.

Lilky nakrájejte podélně na plátky silné asi půl centimetru. Rozložte je na utěrku, lehce posolte a nechte asi 10 minut takzvaně vypotit (zbavíte je tím rizika, že během tepelné úpravy zhořknou). Pak je lehce osušte, vyskládejte na plech s pečicím papírem a při 180 stupních Celsia je pečte asi 20 minut.

02.

Mezitím ve velké pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte maso, prolisovaný česnek, skořici a oregano – případně sůl a pepř – asi 5 minut opékejte. Pak už jen zalijte vínem, přilijte rajčatový protlak a vařte, dokud se veškerá tekutina nevypaří.

03.

Vedle v hlubší pánvi si připravte bešamel. Jak na něj se dozvíte v tomto videu jen s tím rozdílem, že do omáčky na závěr přidejte sýr a nechte ho rozpustit.

04.

Na dno pekáčku naskládejte část lilků a ty přikryjte masovou směsí. Postup opakujte, dokud máte suroviny, poslední horní vrstvou musejí být opět lilky. Pekáček zalijte bešamelem a musaku nechte ještě 15 minut dojít v troubě při 180 stupních Celsia.

Pokud jste milovníkem řecké kuchyně, určitě vyzkoušejte i řeckou kuřecí polévku avgolemono.

Načítám