Hlavní obsah

Tato typická mallorská sladkost sice vypadá velmi nenápadně, ale v její chuti se báječně snoubí hned dva významné plody tohoto krásného ostrova: mandle a svěží citrony. Typický Gató mallorquín de almendras, neboli mandlový koláč z Mallorky, už navíc obsahuje jen vajíčka, cukr a špetku voňavé skořice, takže je i bezlepkový.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 200 g mandlí
    8
  • 6 ks vejce
    3
  • 200 g cukru krupice
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička skořice
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.

02.

Žloutky s cukrem ušlehejte elektrickým šlehačem do husté pěny a přidejte kůru (jen její žlutou část) z jednoho chemicky neošetřeného citronu, lžičku skořice a rozemleté mandle. Na závěr opatrně po částech vmíchejte bílkový sníh.

03.

Pečte ve formě vyložené pečicím papírem asi 45 minut při 170 °C. Nechte téměř úplně vychladnout ve formě a poté vyklopte.

04.

Podávejte posypané moučkovým cukrem nebo ozdobené další skořicí.

Přivezli jste si někdy z dovolené recept, který vaříte dodnes? Prozraďte nám ho!

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie10 412,16 kJ
Bílkoviny79,22 g
Tuky134,47 g
Sacharidy233,3 g
Sůl0,93 g
SAFA17,09 g
Vláknina28,64 g
Cukry213,76 g
Související témata:

Načítám