Hlavní obsah
3,1
(106)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tomuhle legendárnímu americkému receptu jsem se dlouho vyhýbala z preventivních důvodů: bylo mi jasné, že bude návykový po prvním ochutnání a dietní rozhodně není. No… je ještě chutnější než v mých představách, takže oprašuju boty na běhání, protože křupavého pekáčku s roztaveným sýrem se už nehodlám vzdát.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 400 g makaronů
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 300 g čedaru
  • 80 g parmazánu
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Na vymazání pekáčku a dokončení
  • 40 g másla
  • listová petržel
Článek

Postup

01.

Krátké makarony uvařte podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody „na skus“. Sceďte je včas a přidejte k nim kousek másla, aby se neslepily.

Tip: Slovo „mac“ v originálním názvu receptu znamená makarony, v tomto receptu se používají nikoliv ty dlouhé, ale krátké. Můžete je klidně nahradit i kolínky nebo jinými kratšími těstovinami.

02.

V mezičase nastrouhejte sýr, vymažte pekáček máslem a předehřejte troubu na 180 °C. 

Tip: Do jídla použijte tučnější sýr, který se dobře roztéká, nebo směs sýrů. Hodí se gouda, gruyère, fontina nebo tučnější eidam, výraznější chuť pak docílíte, když je zkombinujete se sýrem parmazánového typu. Fungovat bude i směs, do které přidáte jemnou mozzarellu.

03.

Připravte světlou jíšku: ve větším hrnci rozpusťte na středně silném plameni máslo, přidejte mouku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku. Postupně přilévejte mléko a pomocí metličky vymíchejte hladkou omáčku. Stáhněte plamen, osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a hořčici a krátce povařte, postačí 3–4 minuty na mírném ohni. Omáčku míchejte, aby se nepřipálila.

04.

Omáčku odstavte, vmíchejte všechen sýr a nechte ho rozpustit. Poté přisypejte do hrnce i uvařené těstoviny a důkladně je s omáčkou promíchejte. Směs přeložte do pekáčku a volně ji urovnejte. Povrch ještě posypejte strouhankou a poklaďte tenkými plátky másla.

05.

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, až se krustička ze strouhanky zabarví do lákavé světlehnědé barvy. Podávejte ihned. Skvěle chutnají posypané čerstvou petrželkou.

Těstovinová jídla se dají jíst téměř denně. Víc než 50 originálních receptů najdete v naší  hitparádě těstovin.

Související témata:

Načítám