Článek
Postup
01.
Zahřejte mléko na teplotu těla, rozmíchejte v něm droždí a lžičku cukru a nechte chvíli vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy robotu mouku a v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout. Kynutého těsta se nebojte: 7 fíglů, s nimiž se vám vždy povede!
02.
K mouce přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek a špetku soli a vypracujte spíše řidší těsto, nechte asi 40 minut kynout a mezitím si připravte makovou nádivku.
03.
Do menšího rendlíku vlijte mléko, přidejte mletý mák, cukr a špetku skořice. Pomalu zahřívejte a za stálého míchání zahřívejte až do zhoustnutí, potrvá to jenom chviličku. Odstavte a vmíchejte mandlovici.
04.
Na drobenku dejte do misky mouku a cukr, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty propracujte na sypkou drobenku. Jak udělat perfektní drobenku?
05.
Omyjte a osušte švestky a podle velikosti je rozkrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Předehřejte troubu na 180 stupňů, koláčovou formu vymažte změklým máslem.
06.
Vykynuté těsto dejte do vymazané formy a prsty ho roztlačte až do okrajů – rádo se vrací zpět, buďte trpěliví. Na koláč rozprostřete makovou náplň a hustě ji poklaďte švestkami, vrch posypte drobenkou. Pečte ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Před podáváním nechte chvíli zchladnout.
Nemáte rádi mák? Udělejte si kynutý koláč s tvarohem a švestkami anebo rychlý švestkový koláč z kefírového těsta. A všechny potěší zdravý bezlepkový jahelník se švestkami a skořicí.