Článek
Postup
01.
Nejprve připravte kynuté těsto. Z rozdrobených kvasnic s třemi lžícemi vlažného mléka a lžící cukru připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.
02.
Vzešlý kvásek zapracujte k ostatním ingrediencím. Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zpracovat suroviny v robotu hnětacím hákem po dobu asi 10 minut. V průběhu hnětení přidejte rum a vanilkový extrakt. Zadělané těsto nechte kynout přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií asi 90 minut na teplém místě.
TRADIČNÍ ŠVESTKY A LUXUSNÍ MARCIPÁN: DOKONALÁ KOMBINACE
03.
Zatímco těsto kyne, připravte si náplně. Maková náplň: Mléko zahřejte v menším hrnci, a když se téměř vaří, přidejte do něj mletý mák a cukr a míchejte pár minut. Pak postupně přidávejte piškoty, dokud nádivka nezíská ideální konzistenci. Nakonec přimíchejte rum a marmeládu. Marcipánová náplň: Marcipánovou hmotu nakrájejte na malé kostičky. Omyté švestky vypeckujte a rozdělte na poloviny.
04.
Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí objem. Vyklopte ho na pomoučený vál a rozdělte na cca 26 stejných dílů a vytvořte z nich placičky. Polovinu naplňte lžičkou makové náplně, na ni položte polovinu švestky řezem nahoru a těsto opatrně zabalte. Druhou polovinu placiček naplňte polovinou švestky a kostkou marcipánu a také zabalte. Takto připravené buchty skládejte vedle sebe do sádlem vymazaného pekáče a nechte ještě asi 20 minut kynout.
NEJLEPŠÍ ŠVESTKOVÉ RECEPTY: VYUŽIJTE SEZONU NAPLNO!
05.
Před pečením buchty hojně pomašlujte rozpuštěným sádlem a pečte při 180 stupních asi 20 až 30 minut. Po upečení ještě horké buchty ze všech stran pomašlujte rozpuštěným máslem s trochou rumu, nechte je zchladnout na drátěné mřížce a podávejte posypané moučkovým cukrem.
Máte rádi marcipán? Vyzkoušejte 3 recepty s marcipánem: muffiny, kynuté koláčky a křehký koláč z marcipánového těsta.