Článek
01.
Spařte rajčata, oloupejte je a odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Z omytých paprik (do perkeltu patří zelené, tenkostěnné a případně i trochu štiplavé) odstraňte jádřinec a nakrájejte je na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
02.
Omyjte a osušte kuřecí stehna a nakrájejte je na kousky velikosti sousta.
03.
Ve větším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu. Přidejte cibuli a opečte ji dosklovata. Poté vsypte maso, zvyšte teplotu, osolte, opepřete a nechte ho zatáhnout. Hrnec částečně stáhněte z plotny a přisypte mletou červenou papriku. Rozmíchejte ji v horkém tuku a maso podlijte opravdu malým množstvím vody.
04.
Hrnec vraťte na oheň, přidejte papriky a rajčata i se šťávou, kterou pustila, přiklopte a duste do měkka, podle velikosti kousků to bude trvat tak 30–40 minut. V průběhu dušení maso občas jemně promíchejte a případně podlijte, vždy ale jenom takovým množstvím vlažné vody, aby se nepřipeklo.
05.
Na halušky (recept na ty z brambor) dejte vařit velký hrnec vody. Do mísy rozklepněte obě vejce, přidejte 200 ml vody, osolte a promíchejte. Postupně přidávejte mouku tak, abyste získali měkké těsto.
06.
Když začne voda vařit, řádně ji osolte a přes síto na halušky do ní protlačte těsto. Halušky v hrnci promíchejte vařečkou a chvíli povařte – stačí opravdu chvilička – hotové jsou, až vyplavou na hladinu.
07.
Hotové halušky sceďte a buď okamžitě podávejte, nebo do nich přidejte lžičku sádla, aby se neslepily.
Můj tip: Když už děláte halušky, udělejte jich rovnou víc. Dobře se mrazí nebo je můžete následující den servírovat s vajíčkem.
Anebo si je udělejte jako strapačky – slovenské halušky s kysaným zelím a slaninou. Nebo s vejcem a smetanou.