Hlavní obsah
3,5
(11)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Romská kuchyně nabízí spoustu pokrmů plných luxusních chutí. Co říkáte na pikantní perklet? Dáte mu šanci?

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Perkelt
  • 1 ks kuřete
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 4 ks rajčat
  • 2 ks zelené papriky
  • 1 ks cibule
Noky
  • 300 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte ji do hrnce, ve kterém jste nechali rozehřát sádlo. Opečte ji, přidejte mleté papriky a promíchejte. Přidejte naporcované kuře, osolte, opepřete, zalejte vodou, přiklopte a duste téměř doměkka. Pak přidejte do hrnce nakrájené papriky, rajčata a dál duste, dokud se zelenina téměř nerozvaří.

02.

Mezitím připravte noky. Mouku smíchejte s vejcem, solí a trochou vody. Těsto by mělo být husté asi jako na halušky. Pak ho přes síto na halušky nalejte do vroucí vody. Hned jak noky vyplavou, vyberte je děrovačkou. Perkelt podávejte s hotovými noky.

Tip: Perkelt se podává i s tradičními plackami mirakľa, které se připravují z vody, mouky a soli. Pečou se na kovovém plátu.

Vsadíme se, že jste při čtení receptu dostali chuť na halušky, vyzkoušejte ty pravé brynzové.

Související témata:

Načítám