Hlavní obsah
3,2
(109)
Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Houbová sezona bez kulajdy? Nemožné! Vyzkoušejte tento recept na jednoduchou, sytou a přitom výbornou polévku s čerstvými houbami, bramborami a vajíčky. Zahřeje vás a zvedne vám náladu.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • 6 ks brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 1 kelímek zakysané smetany
K dochucení
  • 1/2 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce cukru
K podávání
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • 4 ks vejce
Článek

Kulajda patří mezi nejoblíbenější česká houbová jídla. Ještě než přidáte brambory a houby, můžete vývar s jíškou scedit, aby byla polévka naprosto bez hrudek. Chcete-li získat ještě intenzivnější chuť, přidejte do polévky domácí houbové koření. A jestli nemáte po ruce čerstvé úlovky z lesa, můžete použít i houby sušené či mražené.

Postup

01.

Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte ji asi 600 ml vody nebo zeleninového či kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky.

02.

Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené očištěné houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu.

03.

Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci, skvělá jsou i vejce uvařená natvrdo.

Video: Trik pro perfektní ztracená vejce

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 907,77 kJ
Bílkoviny15,46 g
Tuky22,56 g
Sacharidy46,73 g
Sůl1,75 g
SAFA11,16 g
Vláknina5,27 g
Cukry8,33 g

Načítám