Článek
Postup
01.
V míse promíchejte mouku s moučkovým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a těsto začněte prsty zpracovávat. Přidejte rozšlehané vejce. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1,5–2 hodiny odpočívat v lednici.
02.
Těsto vyválejte na kulatý plát silný 0,5 cm. Vyložte těstem vyšší koláčovou formu a okraje zařízněte. Snažte se, aby výška okrajů dosahovala 3 cm. Těsto na dně propíchejte vidličkou.
03.
Formu s těstem vyložte alobalem a vysypejte luštěninami, aby těsto zbytečně nebobtnalo. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Poté troubu ztlumte na 170 °C. Z korpusu odstraňte alobal s luštěninami a vraťte korpus do trouby. Pečte dalších 15–20 minut, dokud nebude těsto dozlatova upečené. Nechte vychladnout. Poté můžete korpus vyndat z formy.
04.
Jablka nakrájejte na drobné kostičky. V širokém hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte máslo. Přisypejte jablka a za občasného míchání duste asi 7–10 minut, aby se odpařila šťáva. Zasypejte cukrem, přidejte muškátový oříšek a míchejte dalších cca 7 minut, dokud karamel nezhoustne. Na předpečený korpus natřete jablečnou hmotu a nechte zchladnout.
05.
Vyšlehejte smetanu s mascarpone a lžící moučkového cukru dotuha. Tvaroh promíchejte se skořicí a zbylou lžící moučkového cukru a poté zlehka vmíchejte ke smetaně. Krém navrstvěte na koláč a dejte do lednice alespoň hodinu vychladit.
Skvěle chutná také nepečený jablečník nebo kuře pečené s jablky.