Hlavní obsah
2,8
(54)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Sladké jahody a tvaroh, to je kombinace, která se nikdy neomrzí. Křehké těsto je vylepšené mandlovou moukou, výsledek je lahodný a křupavý.

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 2 ks žloutků
  • 70 g cukru moučka
  • 125 g másla
K dokončení
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 300 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce škrobu
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte hladkou a mandlovou mouku. Přidejte cukr a promíchejte. Pak přidejte žloutky a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pokud je drobivé, můžete přidat ještě dvě lžíce mléka. 

02.

Těsto zabalte do fólie a nechte ho chvilku uležet. Mezitím připravte náplň. Jahody zbavte stopek a rozmixujte je na pyré.

03.

Tvaroh dejte do mísy, přidejte vejce, škrob, cukr a prošlehejte. Pak vmíchejte rozmixované jahody. 

04.

Těsto vyválejte nebo ho napěchujte do formy tak, aby vznikly i okraje, a nalejte na něj jahodový tvaroh. 

05.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho 35 až 40 minut. Poté nechte důkladně vychladnout. Můžete ho ozdobit jahodami, čokoládou a lístky máty. Náplň lze kombinovat i s mascarpone, zakysanou smetanou nebo poctivým hustým bílým jogurtem. 

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie16 907,44 kJ
Bílkoviny118,22 g
Tuky195,51 g
Sacharidy442,45 g
Sůl0,91 g
SAFA73,01 g
Vláknina23,51 g
Cukry313,2 g
Související témata:

Načítám