Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte hladkou a mandlovou mouku. Přidejte cukr a promíchejte. Pak přidejte žloutky a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pokud je drobivé, můžete přidat ještě dvě lžíce mléka.
02.
Těsto zabalte do fólie a nechte ho chvilku uležet. Mezitím připravte náplň. Jahody zbavte stopek a rozmixujte je na pyré.
03.
Tvaroh dejte do mísy, přidejte vejce, škrob, cukr a prošlehejte. Pak vmíchejte rozmixované jahody.
04.
Těsto vyválejte nebo ho napěchujte do formy tak, aby vznikly i okraje, a nalejte na něj jahodový tvaroh.
05.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho 35 až 40 minut. Poté nechte důkladně vychladnout. Můžete ho ozdobit jahodami, čokoládou a lístky máty. Náplň lze kombinovat i s mascarpone, zakysanou smetanou nebo poctivým hustým bílým jogurtem.
Jahodou sezonu oslavte třeba také jahodovou galetkou s mandlovou náplní nebo domácím jahodovým pribináčkem bez cukru.