Článek
Postup
01.
Začněte klasickým křehkým máslovým těstem a klidně si ho připravte den předem.

Korpus je nejtradičnější z tradičních, poctivý máslový ovoněný trochou citronu jako lineckéFoto: Eva Malúšová
02.
Prosátou mouku s cukrem co nejrychleji propracujte se solí, čerstvou či sušenou citronovou kůrou a studeným máslem nakrájeným na kostičky. Když má směs podobu drobenky, přidejte asi 5 lžic studené vody a dopracujte v hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Hotové křehké těsto nechte alespoň hodinu (ale klidně i do druhého dne) odležetFoto: Eva Malúšová
03.
Zatím se pusťte do náplně: můžete ji udělat jen z rebarbory, ale jahody ji osladí, obarví a ochutí. Rebarboru oloupejte a stejně jako jahody nakrájejte na plátky a přímo v hrnci smíchejte s cukrem, škrobem, skořicí a vanilkou.

Rebarbora se skvěle doplňuje s jahodami, proto je skvělé, když je do náplně přidáte takéFoto: Eva Malúšová
04.
Za častého míchání povařte ovocnou náplň do zhoustnutí, a než budete plnit koláčky, nechte ji prochladnout.

Díky povaření nebude náplň v troubě tolik bublat a vytékat z koláčků venFoto: Eva Malúšová
05.
Na pomoučené ploše vyválejte z křehkého těsta tenký plát. Co přidat do křehkého lineckého těsta, aby šlo lépe vyválet?

Kdyby bylo těsto po vytažení z lednice moc tuhé, nechte ho chvíli povolit při pokojové teplotěFoto: Eva Malúšová
06.
Těstem vyložte tartaletkové formičky nebo muffinové košíčky, rozdělte do nich náplň a těstem dozdobte horní část.

Z těsta vykrojte kolečko o něco větší, než je formička, natlačte ho dovnitř a odřízněte okrajeFoto: Eva Malúšová
07.
Část koláčků jsem zapletla (mrkněte na návod, jak udělat mřížku na koláč), část jsem překryla vykrojeným kolečkem, do kterého jsem vypíchla tvar minivykrajovátkem, a zbytek jsem nazdobila vykrojenými tvary. Těsto opatrně potřete rozšlehaným vajíčkem tak, aby neteklo na náplň.

Zaplétání koláčků je jednodušší, než se zdá (a případné drobné nesrovnalosti mezi dalšími koláčky hravě zaniknou)Foto: Eva Malúšová
08.
Jestli chcete mít jistotu, že se zdobení v troubě nerozteče, vložte formičky s naplněnými koláčky před pečením ještě na 15 minut do mrazáku. A zatím si vyhřejte troubu. Pečte je pak při 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Roztomilé tartaletky jsou skvělé i na piknikFoto: Eva Malúšová

Připravte se na to, že koláčky už během pečení sladkou vůní přilákají kdejakého mlsounaFoto: Eva Malúšová
Malé formičky jsou bezvadné i na miniquiche. Upečte si elegantní hruškový s nivou a ořechy, růžový řepný ze špaldové mouky a kysané smetany, dýňový s balkánským sýrem nebo klasický francouzský cibulový.