Článek
Postup
01.
Začněte klasickým křehkým máslovým těstem a klidně si ho připravte den předem.
02.
Prosátou mouku s cukrem co nejrychleji propracujte se solí, čerstvou či sušenou citronovou kůrou a studeným máslem nakrájeným na kostičky. Když má směs podobu drobenky, přidejte asi 5 lžic studené vody a dopracujte v hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
03.
Zatím se pusťte do náplně: můžete ji udělat jen z rebarbory, ale jahody ji osladí, obarví a ochutí. Rebarboru oloupejte a stejně jako jahody nakrájejte na plátky a přímo v hrnci smíchejte s cukrem, škrobem, skořicí a vanilkou.
04.
Za častého míchání povařte ovocnou náplň do zhoustnutí, a než budete plnit koláčky, nechte ji prochladnout.
05.
Na pomoučené ploše vyválejte z křehkého těsta tenký plát. Co přidat do křehkého lineckého těsta, aby šlo lépe vyválet?
06.
Těstem vyložte tartaletkové formičky nebo muffinové košíčky, rozdělte do nich náplň a těstem dozdobte horní část.
07.
Část koláčků jsem zapletla (mrkněte na návod, jak udělat mřížku na koláč), část jsem překryla vykrojeným kolečkem, do kterého jsem vypíchla tvar minivykrajovátkem, a zbytek jsem nazdobila vykrojenými tvary. Těsto opatrně potřete rozšlehaným vajíčkem tak, aby neteklo na náplň.
08.
Jestli chcete mít jistotu, že se zdobení v troubě nerozteče, vložte formičky s naplněnými koláčky před pečením ještě na 15 minut do mrazáku. A zatím si vyhřejte troubu. Pečte je pak při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Malé formičky jsou bezvadné i na miniquiche. Upečte si elegantní hruškový s nivou a ořechy, růžový řepný ze špaldové mouky a kysané smetany, dýňový s balkánským sýrem nebo klasický francouzský cibulový.