Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte citronovou kůru, vanilku a špetku soli a sypké suroviny promíchejte metličkou. Poté přidejte žloutky a studené máslo nakrájené na kostičky a prsty rychle vypracujte hladké a kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu rozležet přes noc.
02.
Na náplň prošlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkou do lehké pěny. Postupně k máslu zašlehejte ještě oba žloutky a vejce. Přidejte najemno rozmixované loupané mandle a směs zahustěte najemno rozdrcenými piškoty (nebo zbytky rozlámaného cukroví).
Tip: Mandle můžete nahradit výraznějšími vlašskými ořechy.
03.
Odleželé těsto rozválejte na výšku asi 3–4 mm. Otevřenou stranou košíčkové formičky vykrájejte z těsta kolečka, vkládejte je do formiček a prsty upravte okraje (těsto obsahuje poměrně dost tuku, formičky nemusíte vymazat). Dno těsta propíchněte vidličkou.
Tip: Těsto si rozdělte na poloviny, bude se vám s ním líp pracovat.
04.
Předehřejte troubu na 180 °C. Syrové košíčky naplňte připravenou mandlovou směsí a navrch každého udělejte ze zbytků těsta ozdobnou mřížku. Potřete ji rozšlehaným vajíčkem a košíčky upečte v předehřáté troubě dorůžova, potrvá to asi 20–25 minut.
Tip: Místo komplikovaného proplétání mřížky vykrájejte ze zbytků těsta malé hvězdičky: stačí je položit na nádivku a potřít rozšlehaným vajíčkem. Je to jednodušší a košíčky budou rázem vypadat vánočněji.
05.
Upečené nechte chvíli vychladnout a poté opatrně vyklopte z formiček. Skladujte v papírové krabici vyložené alobalem v chladu, vydrží asi týden.
Dáváte přednost klasickému cukroví? Linecké nebo vanilkové rohlíčky podle Sandtnerové vás určitě nezklamou.