Hlavní obsah
3,7
(54)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tyhle košíčky nevypadají jako typické vánoční cukroví. Jsou vláčné a lehké, tak akorát sladké a mandlové: jedním slovem vynikající! Na míse s cukrovím rozhodně nezůstanou ležet dlouho.

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 kusů
Těsto
  • 210 g hladké mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/4 ks vanilkového lusku
  • 105 g másla
  • 2 ks žloutků
Náplň
  • 105 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 60 g mandlí
  • 1 lžíce piškotů
  • 1/4 ks vanilkového lusku
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte citronovou kůru, vanilku a špetku soli a sypké suroviny promíchejte metličkou. Poté přidejte žloutky a studené máslo nakrájené na kostičky a prsty rychle vypracujte hladké a kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu rozležet přes noc.

02.

Na náplň prošlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkou do lehké pěny. Postupně k máslu zašlehejte ještě oba žloutky a vejce. Přidejte najemno rozmixované loupané mandle a směs zahustěte najemno rozdrcenými piškoty (nebo zbytky rozlámaného cukroví).

Tip: Mandle můžete nahradit výraznějšími vlašskými ořechy.

03.

Odleželé těsto rozválejte na výšku asi 3–4 mm. Otevřenou stranou košíčkové formičky vykrájejte z těsta kolečka, vkládejte je do formiček a prsty upravte okraje (těsto obsahuje poměrně dost tuku, formičky nemusíte vymazat). Dno těsta propíchněte vidličkou.

Tip: Těsto si rozdělte na poloviny, bude se vám s ním líp pracovat.

04.

Předehřejte troubu na 180 °C. Syrové košíčky naplňte připravenou mandlovou směsí a navrch každého udělejte ze zbytků těsta ozdobnou mřížku. Potřete ji rozšlehaným vajíčkem a košíčky upečte v předehřáté troubě dorůžova, potrvá to asi 20–25 minut.

Tip: Místo komplikovaného proplétání mřížky vykrájejte ze zbytků těsta malé hvězdičky: stačí je položit na nádivku a potřít rozšlehaným vajíčkem. Je to jednodušší a košíčky budou rázem vypadat vánočněji.

05.

Upečené nechte chvíli vychladnout a poté opatrně vyklopte z formiček. Skladujte v papírové krabici vyložené alobalem v chladu, vydrží asi týden.

Dáváte přednost klasickému cukroví? Linecké nebo vanilkové rohlíčky podle Sandtnerové vás určitě nezklamou.

Související témata:

Načítám