Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Celá vejce rozklepněte do mísy, přidejte 250 g cukru a asi 10 minut šlehejte při vysokých otáčkách do husté pěny. Hotová má světlounce béžovou barvu, je lesklá, krémová a táhne se za metlami. Mouku prosejte s kakaem a kořením a opatrně vmiste do vaječné pěny. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rozetřete po celé ploše a vložte do trouby. (Množství těsta odpovídá běžnému plechu do normální trouby.)
Mixed spice je kořenicí směs podobná našemu perníkovému koření. Můžete si ji namíchat sami, více se dozvíte v tomto článku.
02.
Pečte 12 až 15 minut, dokud se těsto nezačne po krajích od papíru odlupovat. Upečené na povrchu hodně zesvětlá a na dotek lehce praská – je to způsobeno velkým množstvím cukru a je to v pořádku. Než se upeče, připravte si čistou utěrku a po celé ploše ji jemně posypejte asi dvěma lžicemi krupicového cukru. Ještě horký hotový plát těsta i s papírem překlopte na utěrku a srolujte do rolády. Nechte vychladnout, ideálně odležet do druhého dne.
MÁTE RÁDI ROLÁDY?
03.
Smetanu vyšlehejte se lžící moučkového cukru dotuha, pak přidejte tvaroh a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Roládu rozrolujte, opatrně sloupněte pečicí papír a téměř po celé ploše potřete krémem. Bez krému by měl zůstat jen asi 3cm pruh u vnějšího okraje. Jak budete roládu zavinovat zpět, krém se trochu pohrne směrem ven, a vyjde tak i na tento pruh.
04.
Zarolovaná roláda má jemně rozpraskaný povrch. Jestliže vám tento vzhled nevyhovuje, můžete ji ještě polít čokoládovou polevou – jak ji připravit, se dozvíte třeba v článku o čtyřech tajemstvích čokolády. Jinak stačí roládu nechat zabalenou v utěrce asi hodinu odležet, aby se těsto s krémem lépe propojilo, není to ale nezbytně nutné. A pak můžete podávat.
Děláte roládu rádi, nebo je s ní podle vás moc práce?