Hlavní obsah
4,2
(13)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rolády mají jednu velkou výhodu: zvládne je bez problémů v podstatě každý, existují v desítkách obměn, a navíc je mají všichni rádi. Tuhle si zamilují ještě o něco víc hlavně ti, kterým chutná vláčný tvarohový krém.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 1/2 lžičky koření mixed spice
  • 2 lžíce cukru krupice
Krém
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1/2 ks citronové kůry
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Celá vejce rozklepněte do mísy, přidejte 250 g cukru a asi 10 minut šlehejte při vysokých otáčkách do husté pěny. Hotová má světlounce béžovou barvu, je lesklá, krémová a táhne se za metlami. Mouku prosejte s kakaem a kořením a opatrně vmiste do vaječné pěny. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rozetřete po celé ploše a vložte do trouby. (Množství těsta odpovídá běžnému plechu do normální trouby.)

Mixed spice je kořenicí směs podobná našemu perníkovému koření. Můžete si ji namíchat sami, více se dozvíte v tomto článku.

02.

Pečte 12 až 15 minut, dokud se těsto nezačne po krajích od papíru odlupovat. Upečené na povrchu hodně zesvětlá a na dotek lehce praská – je to způsobeno velkým množstvím cukru a je to v pořádku. Než se upeče, připravte si čistou utěrku a po celé ploše ji jemně posypejte asi dvěma lžicemi krupicového cukru. Ještě horký hotový plát těsta i s papírem překlopte na utěrku a srolujte do rolády. Nechte vychladnout, ideálně odležet do druhého dne.

03.

Smetanu vyšlehejte se lžící moučkového cukru dotuha, pak přidejte tvaroh a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Roládu rozrolujte, opatrně sloupněte pečicí papír a téměř po celé ploše potřete krémem. Bez krému by měl zůstat jen asi 3cm pruh u vnějšího okraje. Jak budete roládu zavinovat zpět, krém se trochu pohrne směrem ven, a vyjde tak i na tento pruh.

04.

Zarolovaná roláda má jemně rozpraskaný povrch. Jestliže vám tento vzhled nevyhovuje, můžete ji ještě polít čokoládovou polevou – jak ji připravit, se dozvíte třeba v článku o čtyřech tajemstvích čokolády. Jinak stačí roládu nechat zabalenou v utěrce asi hodinu odležet, aby se těsto s krémem lépe propojilo, není to ale nezbytně nutné. A pak můžete podávat.

Děláte roládu rádi, nebo je s ní podle vás moc práce?

Načítám