Článek
Postup
01.
Lahve propláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout. V konvici si také uvařte vodu, kterou budete vaječňák ředit.
02.
Přímo v hrnci prošlehejte žloutky s vanilkovým cukrem, přidejte kondenzované mléko, smetanu, špetku muškátového oříšku a sůl. Za stálého míchání přiveďte k varu a několik minut povařte, směs hezky zhoustne.
03.
Vmíchejte rum (já dávám klasický voňavý tuzemák), vodku, brandy, nebo třeba mandlovici a zřeďte zhruba 500 ml převařené vody, likér po vychladnutí totiž ještě dost zhoustne. Alkoholu můžete dát samozřejmě i více (i méně), záleží na vaší chuti.
04.
Naplňte do lahví (pro jistotu můžete od případných cucků přecedit přes sítko) a nechte alespoň 2 dny odležet. V chladu vám pak vaječný likér vydrží asi měsíc.
Tip: Jakmile zvládnete tenhle klasický, zkuste i domácí pistáciový nebo perníkový likér.
Co se zbylými bílky? Nechte je na potření perníčků nebo si upečte domácí plněné kokosky, křupavé laskonky či nadýchanou bílkovou bábovku.