Hlavní obsah
3,0
(617)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Poslouží jako milý jedlý dárek, zpříjemní vánoční pečení a hotový je během chvilky. No jistě, řeč je o domácím vaječném likéru! Voní po rumu a vanilce a hustý i silný je tak akorát.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1600 mililitrů
  • 5 ks žloutků
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 300 ml rumu
  • 500 ml převařené vody
Článek

Postup

01.

Lahve propláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout. V konvici si také uvařte vodu, kterou budete vaječňák ředit.

02.

Přímo v hrnci prošlehejte žloutky s vanilkovým cukrem, přidejte kondenzované mléko, smetanu, špetku muškátového oříšku a sůl. Za stálého míchání přiveďte k varu a několik minut povařte, směs hezky zhoustne.

03.

Vmíchejte rum (já dávám klasický voňavý tuzemák), vodku, brandy, nebo třeba mandlovici a zřeďte zhruba 500 ml převařené vody, likér po vychladnutí totiž ještě dost zhoustne. Alkoholu můžete dát samozřejmě i více (i méně), záleží na vaší chuti.

Foto: Eva Malúšová

Klasika je klasika, ale vaječňák můžete ochutit i pistáciemi nebo voňavým perníčkovým kořenímFoto: Eva Malúšová

04.

Naplňte do lahví (pro jistotu můžete od případných cucků přecedit přes sítko) a nechte alespoň 2 dny odležet. V chladu vám pak vaječný likér vydrží asi měsíc.

Tip: Jakmile zvládnete tenhle klasický, zkuste i domácí pistáciový nebo perníkový likér.

Co se zbylými bílky? Nechte je na potření perníčků nebo si upečte domácí plněné kokosky, křupavé laskonky či nadýchanou bílkovou bábovku.

Načítám