Článek
Postup
01.
Připravte si kynuté těsto. Hladkou mouku přesejte přes síto do mísy. V malé misce smíchejte lžíci cukru s rozdrobeným droždím a trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. K mouce přidejte sůl, olej a vejce a nakonec i kvásek. Začněte zadělávat těsto, podle potřeby přidávejte zbytek vlažného mléka. Hotové těsto má spíš řidší konzistenci. Překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 20 minut kynout.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Připravte si náplně: tvaroh metlou promíchejte s vanilkovým cukrem. Mletý mák svařte s mlékem, kořením a cukrem. Švestky vypeckujte. Pekáček podle potřeby vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Z másla, mouky a cukru vypracujte drobenku.
03.
Nakynuté těsto rozprostřete po celé ploše pekáčku nebo plechu. Na něj nepravidelně rozdělte ochucený tvaroh, mák a švestky (podle sezony můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, např. třešně nebo meruňky). Posypte zlehka drobenkou a pečte 35 až 40 minut dozlatova.
Máte rádi kynuté moučníky, ale nejste si jistí v kramflecích při jejich přípravě? Přečtěte si našich sedm prima fíglů a kynuté těsto se vám vždycky povede. Anebo se pusťte přímo do svatebních koláčků nebo poctivých buchet jako od babičky. Nebudete litovat.