Článek
Postup
01.
Vlažné mléko, kostky cukru a kvasnice necháme vykynout v kvásek. Zaděláme jím v míse jemnou mouku, špetku soli, cukr, špetku strouhané citronové kůry, 2 žloutky a změklé máslo v tužší těsto, dobře je vařečkou vypracujeme a necháme je v teple asi tři čtvrtě hodiny kynout.
02.
Na pomoučněném vále je vyválíme v tyčinky asi 1 cm silné a asi 25 cm dlouhé. Svineme je v závitky, jidášky a necháme na plechu potřeném tukem a posypaném moukou asi čtvrt hodiny dokynout.
03.
Pak je potřeme buď rozšlehaným vajíčkem nebo rozšlehaným medem, posypeme špetkou máku a upečeme v dobře prohřáté troubě asi 20–25 minut dorůžova.
04.
Upečené rozkrojíme a uvnitř mažeme medem.
Proč se pečou Jidáše a jaké jiné velikonoční zvyky se dodržují si přečtěte v našem dalším článku.